INFONET-468X60-BANNER

Smederevo: U planu izgradnja višenamenskog poslovnog kompleksa kod Sportskog centra

10.09.2012. | E-kapija

Smederevo bi uskoro moglo da dobije novi stambeno-poslovni objekat, na lokaciji ispod Sportskog centra, do ulica Đure Daničića i Vojvode Stepe.

Idejno rešenje ovog projekta predstavljeno je gradskoj upravi u četvrtak a kako su rekli u ovoj ustanovi, ideja je da se prostor oko Sportskog centra zaokruži stambeno-poslovnom celinom odnosno hotelskim kapacitetima, komercijalnim sadržajima i stambenim objektom.

- Priča o izgradnji ovakvog kompleksa stara je 3,4 godine. Reč je o pokušaju da se na jednom beskorisnom prostoru naprave praktični sadržaji od kojih bi grad imao koristi. Da bi se neko zainteresovao za tako nešto i našao investitor bilo je potrebno napraviti konkretan korak pa je urađeno idejno rešenje – kaže Vladislav Dinić, direktor smederevskog preduzeća "Vig".

Ovo preduzeće bilo je jedan od inicijatora izrade idejnog rešenja, jer je, kako kaže naš sagovornik, zajedno sa nekoliko kompanija zainteresovano da učestvuje u izgradnji potencijalnog kompleksa.

Idejno rešenje za mogući stambeno-poslovni kompleks u Smederevu uradio je profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Vladimir Lojanica ispred biroa "Proaspekt".

Kako su za "eKapiju" rekli u gradskoj upravi, postoji Plan detaljne regulacije u skladu sa kojim bi urađeno rešenje moglo da bude izvedeno, a naredni korak trebalo bi da bude raspisivanje tendera za izradu projektne dokumentacije.

- Novi poslovno-stambeni objekat u Smederevu zamišljen je kao kompleks kombinovane namene, tako da se u različitim zonama jave različiti sadržaji – kaže arhitekta Vladimir Lojanica.

- U zoni podzemlja predviđena je izgradnja garaže, u zoni prizemlja komercijalni centar i hotel, a u gornjim zonama stambeni sadržaji.

Novi stambeno-poslovni centar u Smederevu nalazio bi se u neposrednoj blizini sportske sale i gradskih bazena, na površini od oko 60.000m2.

Prema rečima Lojanice, kompleks je zamišljen tako da prati liniju uklapanja u ambijent, te su donje zone niže, a gornje više u skladu sa okruženjem.

Najniži nivo kompleksa zauzimale bi podzemne garaže koje bi služile posetiocima sportskog centra i bazena, koji danas imaju problema sa parkiranjem u ovom delu grada.

U okviru prve etaže predviđeni su komercijalni sadržaji – izgradnja poslovnih prostora i lokala, ali i novi koncept zatvorene gradske pijace u koji bi se izmestila postojeća, i megamarket.

Najavljeni hotel imao bi 4 zvezdice, bio bi kapaciteta 50 soba, a namenjen je smeštaju sportista i stranih reprezentacija koje bi gostovale u smederevskoj hali. U okviru njega predviđeno je i nekoliko restorana, koje bi osim gostiju hotela mogli da koriste i ostali posetioci i stanari objekta.

U gornjem nivou budućeg objekta rešenje predviđa izgradnju stambenog kompleksa, zamišljenog u vidu lamela sa posebnim ulazima. Kako je rekao Lojanica, većina stanova bila bi površine između 45 i 55m2, a s obzirom da je u pitanje ekskluzivna lokacija predviđeno je i nekoliko luksuznih stanova.

Izrada idejnog rešenja budućeg stambeno-poslovnog kompleksa koštala je oko 300.000 dinara, a u gradskoj upravi kažu da će se cifra koliko bi mogla da košta izgradnja samog objekta znati posle izrade projektne dokumentacije.

- Grad je tek dobio idejno rešenje.Trebalo bi da bude raspisan tender za izradu projektne dokumentacije nakon čega će se znati više o samoj investiciji. Nakon toga tražiće se i rešenja kako bi izgradnja ovakvog kompleksa mogla da bude finansirana. Da li će to biti jedan investitor ili će se kompleks možda graditi kroz javno-privatno partnerstvo znaće se više u narednom periodu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;