INFONET-468X60-BANNER

Na krilima želja - Vuksi veliki teatar u Kini

29.08.2012. | WAN

Osnovna ideja arhitektonskog biro PES Architects za Vuksi veliki teatar (Wuxi Grand Theatre) u Kini je zasnovana na njegovoj lokaciji. Veštačko poluostrvo na severnoj obali Taihu jezera, kao i obližni most autoputa čine ovu lokaciju uporednom sa onom gde se nalazi Sidnejska opera.

Zbog ove lokacije, zgrada je impresivni orijentir, koji raste do ukupne visine od 50 metara slično velikoj skulpturi koja izranja iz terasaste baze. Njenih osam gigantskih krovnih krila se protežu preko fasada, dajući zgradi karaketer leptira, dok ujedno štiti zgradu od vreline sunca.

Arhitektonski koncept je jedinstven: unutar čeličnih krila nalaze se hiljade LED svetala, koja omogućavaju promenu boje krila prema karakteru predstave koja se daje trenutačno. Ovo je moguće jer su donje strane krila prekrivena perforiranim aluminijumskim panelima. Još jedna posebna karakteristika je "šuma" od pedeset laganih stubova, svaki od po devet metara visine, koji počinju da se nižu od glavnog ulaznog trga, pridržavajući krov na centralnom holu, nastavljajući se dalje ka obali jezera.

Postoji evidentna kineska karakteristika koja je primetna u celoj zgradi: velika upotreba bambusa koji je ujedno i tradicionalni i moderni kineski materijal. Nedavno su nove metode proizvodnje i korišćenja bambusa omogućile da se pokrije glavni auditorijum opere sa preko petnaest hiljada čvrstih blokova banbusa, koji su svi pojedinačno oblikovani prema akustičnim potrebama i arhitektonskom imidžu.

Postoje i materijali sa finskim karakterom: skoro dvadeset hiljada specijalno dizajnirane staklne cigle pokriva zakrivljeni zid operskog auditorijuma u lobiju pokraj jezera. Finska priroda, jezero i led, je bila arhitektonska inspiracija.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;