INFONET-468X60-BANNER

Borova koliba za uživanje u prirodi

22.08.2012. | Gizmag

Arhitektonski studio Jägnefält Milton iz Stokholma predstavio je Black Lodge (Crnu kolibu), konceptualni projekat niskotehnološke kolibe projektovane specifično za luksuzno odmaralište Furilen koje se nalazi na švedskom ostrvu Gotland u Baltičkom moru. Piramidalna u formi, niži delovi svake strane se otvaraju i čine nešto što dizajner Konrad Milton opisuje kao "situaciju bolju od atmosfere logorske vatre".

Jednostavna borova koliba je projektovana da bude kontrastna luksuzu samog odmarališta, gde su stare zgrade krečnjačkog kamenoloma pretvorene u hotel. Kolibe će biti smeštene u obližnjoj šumi.

"Kolibe su napravljene od borova koji se seku u istoj šumi", nastavlja Milton. "Izgrađene su starom švedskom tehnikom gradnje drvene konstrukcije i greju se pomoću peći od livenog gvožđa. Jedini nameštaj pored stolice jeste drvena ploča koja može da bude sto, klupa i krever. Sva četiri zida se mogu otvoriti ka spolja."

Ovo može zvučati spartanski, ali to je i ideja. Za razliku od nekih sličnih koncepata koje smo videli, Crna koliba je namenjena za konkretno, dobro opsluženo odmaralište, i u tom kontekstu, ovo ima smisla. Kolibe će biti izgrađene krajem 2012. ili početkom 2013. godine.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;