Spoj australijske i japanske kulture

08.08.2012. | WAN

Očaravajući novi projekat arhitekte Endrju Burnsa (Andrew Burns) je otkriven u Ečigo Cumari, u Japanu. Skroman trouglasti oblik je zamena za originalnu sliku i stambeni prostor Australijskog doma koji je srušen tokom prirodne katastrofe koja je šokirala Japan u martu 2011. Projektovan kao hibridni prostor za australijske arhitekte za boravak dok pristupaju zajedničkim kreativnim projektima sa japanskim dizajnerima - profesionalcima, oštar oblik obuhvata dinamički prikaz prostora i stambene jedinice.   

Smešten u području ekstremnih klimatskih uslova - užasno jako sunce leti i nabori snega u zimskom periodu - australijska kuća menja intenzitet svetlosti kroz prirodna ekspanzivna okna stakla i pažljivo ugaono ogledalo koje prelama svetlost i preuveličava uticaj okoline.

"Teško je formirati trougao. Međutim, ta poteškoća može biti interesantna arhitekturi. Mislim da je pristup ovoj kući atraktivan, različit i dobro uređen. Ideja suočavanja sa snegom je pažljiva, s obzirom da se nalazi u regionu gde je veliki sneg. Bilo bi fantastično kada bi samo trouglasti krov bio vidljiv a ostatak kuće pokriven u tri metra visokom snegu."

Poučen prošlim nedaćama, dizajn studio je obezbedio izgrađenu novu strukturu kao i uključenje elemenata australijskog i japanskog arhitektonskog dizajna. Endrju Burns je sarađivao sa japanskim arhitektom Sueil Imamurom i Sotarom Jamamotom kako bi konceptualizovao australijsku kuću.

"Ova zgrada izražava naš fokus na razvoj inovativnog, savremenog, društveno - angažovanog procesa koji svakodnevno istražujemo, kako se odnosi na naš svet i gradi zajednicu. "

Govoreći na otvaranju ovog skromnog ali dirljivog projekta, Burns je prokomentarisao: "Nisam mogao da verujem svojim očima kada je Urada zajednica popunila galerijski prostor i sprovela sastanak pod neonskim svetlom u planinskoj kući Bruka Endrjua. Za mene je ovo potvrda namere projekta, kompletno angažovanje pejzaža, savremena umetnost, zajednica i arhitektura. "

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...