Spoj australijske i japanske kulture

08.08.2012. | WAN

Očaravajući novi projekat arhitekte Endrju Burnsa (Andrew Burns) je otkriven u Ečigo Cumari, u Japanu. Skroman trouglasti oblik je zamena za originalnu sliku i stambeni prostor Australijskog doma koji je srušen tokom prirodne katastrofe koja je šokirala Japan u martu 2011. Projektovan kao hibridni prostor za australijske arhitekte za boravak dok pristupaju zajedničkim kreativnim projektima sa japanskim dizajnerima - profesionalcima, oštar oblik obuhvata dinamički prikaz prostora i stambene jedinice.   

Smešten u području ekstremnih klimatskih uslova - užasno jako sunce leti i nabori snega u zimskom periodu - australijska kuća menja intenzitet svetlosti kroz prirodna ekspanzivna okna stakla i pažljivo ugaono ogledalo koje prelama svetlost i preuveličava uticaj okoline.

"Teško je formirati trougao. Međutim, ta poteškoća može biti interesantna arhitekturi. Mislim da je pristup ovoj kući atraktivan, različit i dobro uređen. Ideja suočavanja sa snegom je pažljiva, s obzirom da se nalazi u regionu gde je veliki sneg. Bilo bi fantastično kada bi samo trouglasti krov bio vidljiv a ostatak kuće pokriven u tri metra visokom snegu."

Poučen prošlim nedaćama, dizajn studio je obezbedio izgrađenu novu strukturu kao i uključenje elemenata australijskog i japanskog arhitektonskog dizajna. Endrju Burns je sarađivao sa japanskim arhitektom Sueil Imamurom i Sotarom Jamamotom kako bi konceptualizovao australijsku kuću.

"Ova zgrada izražava naš fokus na razvoj inovativnog, savremenog, društveno - angažovanog procesa koji svakodnevno istražujemo, kako se odnosi na naš svet i gradi zajednicu. "

Govoreći na otvaranju ovog skromnog ali dirljivog projekta, Burns je prokomentarisao: "Nisam mogao da verujem svojim očima kada je Urada zajednica popunila galerijski prostor i sprovela sastanak pod neonskim svetlom u planinskoj kući Bruka Endrjua. Za mene je ovo potvrda namere projekta, kompletno angažovanje pejzaža, savremena umetnost, zajednica i arhitektura. "

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...