INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kameni sprej koji gradi objekte iz temelja (video)

08.08.2012. | Gizmag

Koristan kao 3D štampač u industrijskom dizajnu, kameni sprej se bavi izradom malih objekata. Zgrade se još uvek ne štampaju, ali grupa arhitekata možda može da napravi i korak više sa ovim novim uređajem. Korišćenjem prirodnog tla i peska, kameni sprej može da konstruiše složene čvrste strukture na skoro bilo kojoj lokaciji, čak i na vertikalnim površinama.   

Uređaj je razvijen od strane arhitekte Petra Novikova (Petr Novikov), Indera Šergila (Inder Shergill) i Ane Kulik kao istraživački projekat sa primenom koncepta digitalne proizvodnje u građevinskim radovima. Kameni sprej funkcioniše slično kao 3D štampač, jer sledi 3D projekat sa računara i stvara predmete od materijala nanošenjem slojeva. Glavna razlika je u tome što, umesto veštačkog materijala kao što je plastika, mašina koristi prirodnu zemlju ili pesak pomešan sa učvršćivačem. Nakon što se osuši, liči na komad korala, ali je podjednako čvrst kao beton.    

Pored materijala koje koristi, kameni sprej se takođe izdvaja po svojoj sposobnosti da stvori oblike koji većina drugih 3D štampača ne mogu. Većina 3D štampača mogu graditi objekte koji idu u gornjem pravcu i podsećaju na slojeve materijala naslagane jedan na drugi. Kameni sprej sa druge strane može da gradi objekte u skoro bilo kom smeru, gradeći multi-direkcionalne lukove, čak i spolja ka vertikalnoj površini. Određeni objekti nisu dovoljno čvrsti da bi mogli da stoje sami za vreme proizvodnje, ali oni mogu i dalje biti formirani oko armaturne žice.  

Za sada, kameni sprej je ograničen na manjim projektima, jer proces za izradu i sušenje strukture može da potraje nekoliko sati. Sa daljim razvojem, predviđa se korišćenje materijala iz lokalne sredine. Kao bonus, mašina već sada zahteva veoma malo energije za rad i može se pokrenuti uz pomoć solarne energije. Ako ova ideja bude proširena, izgradnja objekta u budućnosti može biti još jednostavnija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;