INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zajednica Bet Šolom Sinagoge

27.07.2012. | Architizer

Zgrada se nalazi na raskrsnici Parka Presidio i Kliment ulice, u predgrađu San Franciska. Po ranom planu, zgrade će ličiti na par verskih objekata. Jedan objekat je hrišćanska crkva, dok je drugi zajednica Bet Šolom, koja sadrži dnevnu kapelu, prostor za meditaciju, biblioteku, kancelarije i sobe za sastanke. Na ovom prostoru dveju zgrada nalazi se formirano dvorište. Jedna zgrada je sazidana kao svetilište dok je druga blistava socijalna zgrada za stanovanje. Unos redosled utvrđuje distinkciju svetog mesta kroz prolaz. Tačka dolaska je dvorište, odakle se pristupa svim elementima kompleksa.

Projekat počinje iznutra sa stvaranjem svete sobe, prostor u krugu fokusiran je na centralnom prostoru odakle se sprovode usluge. Parče neba na plafonu pretvara se u večnu svetlost iznad barke na istočnom zidu. Sva svetla koja ulaze u sobu sa pogledom odozgo na nebu stvaraju osećaj svetosti i čine sobu dalekom od buke i gužve u gradu.

Suštinski aspekt konzervativnog judaizma je da žene i muškarci podjednako učestvuju u liturgiji. Pravoslavna jevrejska tradicija razdvojenih žena je eliminisana. Soba je fokusirana od strane vernika u zajednici Bimah platforme.

Izraz ovog enterijera je eksterijer zgrade. Eksterijer podseća na Zid plača u Jerusalimu, koristeći boju i oblik kamenja antičkog hrama.
Druga zgrada, obmotana cinkom, sadrži društvenu salu, koja se otvara pred sudom. Ona označava ugao sa tankom kulom i služi kao reflektujuće svetlo.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;