SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Izgradnja zatvorenog bazena unutar stambene kuće

19.07.2012. | Arch Daily

Arhitekte strogo poštuju svrhu projekta i zeleni kontekst karakterišu pritiskom na značajnim morfološkom grebenu karakterišu gaje drveće, žbunje i travu. Ukupan obim hale je smanjen koliko je to god moguće po fragmentaciji na nekoliko strukturnih modula po uzoru na organske krive linije, tako da je zgrada vizuelno povezana sa padinom Černa Hora. Po travnatim područjima glatko objedinjavanje je pokriveno krovom.

Različite jačine modula sale sastaju se u zajedničkom zaobljenom vrhu iz kojih su i dalje u padu oblici krova prema zapadnom delu objekta. Intervencija je svedena na minimum, posebno strukture sa svih strana vidljivih sa spoljašne strane. Iskopana zemlja se ponovo koristi za modeliranje terena i krov ispunjava smanjenje sale za rad i troškove električne energije. Projekat je osmišljen na "principima pejzažne arhitekture" i ispunjava sve parametre uštede energije zgrade.   

Hala se nalazi u neposrednoj blizini jednog otvorenog bazena. Sama hala je funkcionalno podeljena na tri sprata koji formiraju operativne sekcije: tehnologija se nalazi u podrumu i na prvom spratu, a ceo sprat je posvećen javnosti i njihovom opuštanj na bazi vode. Bazen hala je sastavljena kao centralni prostor koji se vertikalno proteže preko dva sprata i sa kosim krovom spušta se dole ka zapadnoj strani lokaliteta. U hali je smešten bazen dugačak 25 metara sa pet traka, veselim bazenom za neplivače i parnim kupatilom. Zgrada glavne strukture je kombinacija armiranog betona i čeličnih konstrukcija koje podržavaju krov i transparentne obloge. Drvena krovna konstrukcija ima kompaktan sastav, penušava stakla toplotnu izolaciju a krov čelične limove sa vertikalnim spojevima.

Prirodni materijali su izabrani u svojim prirodnim (originalnim) bojama i šablonima: armirani beton odražava obrazac oplate Splinter odbora za noseće elemente, crni granit na podu u prizemlju i na spoljnoj terasi, i beton za pod u tehničkim prostorijama. Zglobna drvena krovna konstrukcija u obliku transparentne glazure oslikana je akustičnim plafon panelom koji se ubacuje između njih. Čelik u hali bazena je obložen višeslojnom bojom u kristalno srebrno sivoj nijansi. Staklena fasada je zastakljena toplotno izolacionim trostrukim staklom u neutralnoj nijansi. Krov je obložen oksidacionim titan-cink limom.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;