INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Centar za virtuelni inženjering u Štutgartu

11.07.2012. | Detail

Centar za virtuelni inženjering (ZVE) za potrebe Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation IAO u Štutgartu je realizovan od strane arhitektonskih biroa UNStudio i ASPLAN. Zvanično otvaranje objekta održano je 20. juna 2012. godine uz prigodnu ceremoniju tokom koje je Nemački savet održive gradnje (DNGB - Deutsche Gesellschaft für nachhaltiges Bauen) dodelio objektu Gold sertifikat.

Dizajn biroa UNStudio za Centar za virtuelni inženjering (ZVE) primenjuje njegova istraživanja potencijala širenja savremenih shvatanja novih radnih okruženja i utiče na pristup dizajnu i projektovanju koji stvara radno okruženje koje stimuliše komunikaciju, eksperimentisanje i kreativnost kroz novi tip poslovne zgrade. ZVE ne samo da sadrži potpuni inkluzivni pristup održivosti, već takođe pruža primer uloge koju arhitektura može igrati u radnim okruženjima u budućnosti.

Vodeći projektant biroa UNStudio Ben van Berkle je izjavio: "Centar za virtuelna istraživanja je projektovan kao novi prototip za to kako arhitektura može da inkorporira savremeno shvatanje radnog prostora i stimulisati nove načine rada u budućnosti. Komunikacija je ključ za nove i kreativne načine rada i mi smo projektovali ZVE kako bi stimulisalo ovo na svim nivoima kroz arhitekturu."

Tradicionalna kancelarijska mreža i odvajanje radnih mesta je zamenjena inkorporacijom obimnih vizuelnih priključaka, prostora za slučajne i planirane sastanke i fleksibilne kancelarijske 'laboratorije' sa deljenim radnim stanicama.

Smešten u okviru istraživačkog kampusa Fraunhofer instituta IAO u Štutgrat-Vaingenu, Centar za virtuelni inženjering specijalisuje se u istraživanju različitih multidisciplinarnih radnih tokova. Svi delovi ZVE programa su implementirani u prostornoj organizaciji objekta. Dijagramski pristup koji je primenjen kombinuje laboratorijske i istraživačke funkcije sa javnim izložbenim prostorima i scenografskim usmerivanje posetilaca kroz otvoren i komunikativan koncept zgrade.

Konstruktivni i dizajnerski elementi su integrisani unutar koherentne strukture sa otvorenim i zatvorenim elementima. Geometrija osnova, koja se sastoji od ravnih i zakrivljenih elemenata, rastvara se u geometriju testere sa zubima na fasadi uz zadržavanje efekta kontinuirano transforimišuće površine.

Izuzetan nivo održivosti je bio predmet ključnog razmatranja od samog početka. Struktura objekta delimično se sastoji od mehurastog plafona, koji pruža ujedno i ekonomičnu alternativu najčešće korišćenih betonskih plafona i smanjenje težine, omogućavajući stvaranje prostora koji je oslobođen od stubova.

Plan za Centar za virtuelni inženjering se koristi do maksimuma u smislu razvojnog potencijala. Zaobljeni oblik i optimizovani omotač zgrade pružaju 7 posto manju konturu nego ono od pravougaone forme iste površine. Ovo takođe dovodi do boljeg odnosa fasadne površine naspram površine. Količina staklene površine je samo 32 posto. Sva mesta duž fasade se mogu direktno provetravati putem pokretni prozorskih elemenata.

Plafoni bez ikakvih nadvoja iznad omogućavaju prodor dnevne svetlosti duboko u prostorije, koji su dodatno podržani od strane lamela dok su roletne spuštene. Materijali koji se lako održavaju, koji su odvojivi i koji se mogu reciklirazi su korišćeni za skelet zgrade, kao i za unutrašnjost i fasadu.

Arhitektonski biro UNStudio radio je u saradnji sa biroom ASPLAN iz Kajzerslauterna na izradi arhitektonskog projekta za centar. UNStudio je bio odgovoran za deo razvoja, potrebno 3D projektovanje i implementaciju tokom svih procesa planiranja. Biro ASPLAN je bio zadužen za izradu građevinske dokumentacije i nadzor na gradilištu.

Projekat Centra za virtuleni inženjering je bio finansiran od strane Savezne Republike Nemačke i države Baden-Vurtemberg. Više od 200 zvanica je prisustvovalo zvaničnoj ceremoniji otvaranja centra. Dana 30. juna 2012. godine, Centar za virtuelni inženjering je otvoren za javnost.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;