INFONET-468X60-BANNER

Kanadska vodena biblioteka budućnosti

06.07.2012. | Inhabitat

Kanadska vodena biblioteka nalazi se pored kanadskog vodenog sliva u Sautvarku, London i to je impresivna nova zgrada projektovana kao biblioteka budućnosti. Radom na malim lokacijama na kojoj se može izgraditi, CZWG arhitektonski biro došao je do genijalnog plana investiranja u zgradu kako bi se proširio prostor poda jer povećava visinu i obezbeđuje neophodnu kvadraturu. Obrnuti oblik nije samo vajarski - on takođe ima korist od senke enterijera i stvaranja zaklonjenog trga u svojoj bazi. Unutra, biblioteka je uređena za smeštaj budućih članova i novih digitalnih medija, i to daje dosta mešovitog prostora omladini koja se tamo školuje, druži i uči. Kanadska vodena Biblioteka takođe koristi energetski efikasnu tehnologiju i prekrivena je zelenim sedum krovom.

Kanadska vodena biblioteka koju projektuje CZWG je deo većeg projekta regenerisane površine oko kanadskog basena na istočnoj strani Londona. Sa pogledom na vodu ka jugu, biblioteka dominira novim javnim trgom. Kafe u prizemlju na trgu ohrabruje ljude da uđu u biblioteku i uživaju u unutrašnjosti objekata, koje uključuje auditorijum, razne oblasti studija kao i veliku otvorenu glavnu biblioteku. Trg je takođe projektovan da obezbedi prostor za poljoprivredna tržišta, velike TV projekcije, festivale, kao i mnoštvo drugih događaja i aktivnosti kako bi ova biblioteka zaista činila višenamenski prostor.

Stvarni otisak zgrade je ograničen, tako da prima sav prostor koji je CZWG osmislio u obliku obrnute piramide, kako bi obezbedio više prostora spratovima na višim nivoima. Auditorijum koristi ove dijagonale zida za sedenje. Kako su zidovi prošireni na sve strane, ovo stvara prirodno senčenje posebno na južnoj strani gde su prikazi najbolji preko vode. Ovo smanjuje solarnu toplotu iako i dalje pruža dosta prirodnog osvetljenja. U međuvremenu, centralno drveno spiralno stepenište povezuje sve etaže i zajedno povlači prirodnu svetlost iz montažnih krovnih svetlarnika u samom srcu zgrade. Biblioteka takođe ima odlične zelene akreditive izvora toplote sa tla pumpe, sivu vodenu žetvu i zeleni sedum krov koji se može koristiti kao dodatni prostor za događaje.

CZWG takođe nastoji da osigura da će biblioteka biti u mogućnosti tranzicije tokom narednih godina i moći da se prilagođava budućim promenama. Savetnik Piter Džon, lider Sautvark Saveta, je rekao: "Kanadska vodena biblioteka zaista je biblioteka budućnosti. Projektovana tako da odražava promenljive potrebe korisnika biblioteke, to je divan, vizionarski primer kako Sautvark ceni biblioteke. To je sjajno obeležje, ne samo za Sautvark već i za ceo grad."

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;