INFONET-468X60-BANNER

Nacionalni stadion i sportsko selo u Etiopiji

22.06.2012. | Arch Daily

LAVA, laboratorija za visionarsku arhitekturu je sarađivala sa lokalnom firmom JDAV iz Etiopije na međunarodnom konkursu za projekat nacionalnog stadiona i sportskog sela, koji je održan od strane Savezne komisije za sport. Etiopljani će tako imati nov Olimpijski stadion sa 60.000 sedišta u Adis Abebi, zahvaljujući projektu koji kombinuje lokalni identitet sa novim tehnologijama.

Urbanistički plan uključuje Olimpijski stadion za FIFA mečeve, atletiku, koncerte, verske i nacionalne praznika, kao i sportsko selo koje se sastoji od zatvorenog i otvorenog vodenog centra, sportske sale i arene, domova i sedišta za Saveznu komisiju za sport . Ugostiteljstvo, maloprodaja i komercijalne zone će obezbediti da ovo selo bude živo tokom cele godine.

Tektonske strukture i kretanja su osnovni koncept za urbanistički plan. Zastaje dah od lepote okolnog brda Entoto i čini pozadinu projekta koji reaguje na vulkansku geologiju regiona. Nežno talasast urbani Parkland prati linije kratera i zamišljen je kao stalno prostorno iskustvo koje je strateški aktivirano za ravnotežu, klimu, iskustvo i efikasnost. Central Plaza formira srce projekta i greben povezuje sve zone. Džinovski solarni suncobrani pružaju sklonište i hlad.

Kris Bose, direktor LAVA-e, je rekao: "Mi smo otišli unazad do samog projekta stadiona - potopljene arene okružene tribinom formiranom od iskopanog materijala. Napravljeni krater je pametna adaptacija postojećeg terena i stvara efikasni prostor, smanjuje troškove izgradnje objekata i integriše u postojeći ambijent. "

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;