Mediteranska arhitektura u Francuskoj

19.06.2012. | Arch Daily

Građevinsko zemljište leži na tankoj traci između jezera Etang de To i Sredozemnog mora na severnoj strani starog grada, blizu komercijalne luke i njenih velikih industrijskih postrojenja. Kako bi trebalo da evociramo prošlost na lokacijama i u isto vreme, preko arhitekture, uspostavimo moderni identitet za ovu tačku ulaza u grad Sete i njenim novim komšilukom? Kako bi trebalo da odgovorimo na zahteve projekta nove luke, sa morem na horizontu, a takođe održavamo put starog gradskog života?

Dizajn projekta se zasniva na tri stambena bloka postavljenih na samom prizemlju. Razvoj čine četiri različita dela: 16 saveta stanova u različitim konfiguracijama, 55 privatnih dvokrevetnih i trokrevetnih soba, stanovi, prodavnice i parkirališa. Šest spratova bloka Saveta stanova obezbeđuje prelaz sa postojećim zgradama oko nje i zato se nalazi u centru projekta. Druga dva osmopodna bloka slobodno pokazuju svoju autonomiju. Blok stoji na uglu ulice i označava ulaz u stari grad, a takođe gleda prema komercijalnim lučkim objektima i budućim dešavanjima. Blok na poleđini se nalazi iznad parking prostora i bašte. Izgleda kao izvajan objekat u sredini 'Ostrva'.

Ovi blokovi označavaju princip "mediteranske arhitekture" koja omogućava životni stil prilagođen lokalnoj klimi: otvoreni su i dnevno zaštićeni od intenzivne toplote. Postoje balkoni koji se nalaze duž fasade i tako otvoreni omogućavaju ljudima da šetaju van svojih stanova. Pocinkovani čelik štiti tokom veoma toplih dana, a takođe obezbeđuje lepu količinu privatnosti.

Izrada dobro korišćenih različitih padina na parkingu koji je čovek napravio, topografija u centru zemljišnog bloka nosi predeo bašte i parking prostora. Efekat je isečen na izlomljenim stenama i karakterističnim regionalnim postrojenjima. Tlo je zaštićeno slojem žbunja i malih drveća, koji pružaju hlad kao i uspostavljanje potrebne distance između stanova i ljudi koji koriste parkirališta.

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...