INFONET-468X60-BANNER

Savezni sud u Tuskalosi

01.06.2012. | Architect Magazine

Grad Tuskalosa (Tuscaloosa) je nekada bio glavni grad Alabame (savezna država Sjedinjenih Američkih Država), a sada njegovi regionalni značaj dolazi od vodećeg državnog univerziteta. I iako se smisao projekta kampusa daleko udaljio od njegovo osnivanja 1828. godine (Univerzitet u Alabami je projektovan po uzoru na Univerzitet Virdžinije Tomasa Džefersona), arhitektonski biro iz Čikaga, HBRA Architecs, su obnovili i oživeli klasični objekat druge lokalno značajne građanske strukture, novi Savezni sud u Tuskalosi.

Nova zgrada od 11.800 metara kvadratnih je deo programa Generalne administracije SAD-a (GSA - U.S. General Services Administration) i američki savezni sudija Skot Kogler (Scott Coogler) - koji je obavljao ulogu defakto klijenta - je bio veoma jasan po pitanju ciljeva ovog projekta vrednog 47,8 miliona dolara.

Objekat mora da izgleda kao sudnica tipična za južne držabe - što znači da su stubovi, stepenice i cigla bile obavezne. "Ovo nije moja prva sudnica", kaže Kogler. "Ljudi moraju da imaju osećaj da ulaze na mesto pravde, a ne u poslovnu zgradu."

To izgleda kao jednostavan recept, ali ovaj program se ispostavio složenijim. Objekat ima više stanara, uključujući i američki okružni sud, stečajni sud (od kojih oboje zahtevaju odvojene sudnice i pomoćne prostore), kancelarije za uslovne otpuste, kancelariju maršalske službe, prostore za prvobranilaštvo, zatim za GSA, kongresne kancelarije, upravu socijalnog osiguranja i prostor za Federalni istražni biro (FBI).

"Postojala su određena očekivanja da zgrada ima jasan i nedvosmislen odnos prema klasičnoj arhitekturi", kaže Aric Lašer (Aric Lasher), direktor projektovanja u birou HBRA. Specifičan model detalja na pročelju objekta je grčki hram Zevsa u Nimeji. "Karl Fridrih Šinkel, Piter Behrens i Mis van der Roe su se divili njemu", kaže Lašer -imenujući trojcu arhitekata koji su se bavili veoma različitim vidovima estetskte proizvodnje u 19. i 20. veku.

Taj hram obuhvata tri osnovna principa, od koji su dva iskorišćena za projekat Saveznog suda. Dorski stil je primenjen na centralnom ulazu, dok je jonski korišćen u obliku pilastra na krilima objekta. Stubovi u enterijeru su odrađeni prema jonskom stilu korišćenom u Erehteionu u Atini.

Iako su grčke forme tipične za mnoge savezne zgrade od osnivanja SAD-a, postoje određeni praktični razlozi za korišćenje grčkih, a ne rimskih presedana na ovom konkretnom objektu. "Kruta modularnost grčkog klasicizma se nameće modernom planiranju prostora", kaže Lašer. "I projektni program GSA je bio veoma precizan." U cilju ispunjenja ovih zahteva, zgrada je zasnovana na matrici od 60 santimetara.

Zgrada je organizovana oko centralnog atrijuma visokog dvaipo sprata, koji polovi objekat u istočno i zapadno krilo. Raspored korisnika je jasan. Javne stepenice na svakoj strani ulaza daju brzi pristup kancelarijama sudija i senatora, dok centralno raspoređeni liftovi i duple stepenice vode do sudnica i drugih kancelarija na drugom spratu.

Atrijum dužine od 50 metara je relativno uzak na prvom spratu - samo oko 3,3 metara širine - ali se posle proširuje na 10 metara. Na drugom spratu zgrade klasicizam se zaista primećuje - sa jonskim stubovima koji dele prostore i 16 panela sa slikama koje pričaju priče o lokalnoj istoriji.

"Sudnica je 'standardna'; prostor je podeljen zakonom, ali kvalitet isijava. Prostor je prikladno lep i nije preterano naglašen", kaže Kogler. Unutrašnjost sudnica je obložena tamnim, ali topli, vudenim panelima.

Ako postoji jedna slabost u projektu, to je dominacija javnog prostora na drugom spratu u odnosu na prvi sprat. Centralni prostor na prizemnom nivou je relativno dug i uzak - ne mnogo više nego pristojnog hodnika koji je otvoren velikom prostoru iznad.

Iako postoji tri široka, graciozna stepeništa koja omogućavaju pristup prostoru iznad, mnogi korisnici zgrada posećuju kancelarije i uprave u prizemlju i nemaju potrebu da se penju gore i vide jedinstven protor u objektu.

Ovo je jedini javni objekat koji pretenduje, i dobija, veliki građanski gest za grad Tuskalosu. "Čuo sam arhitekte kako kažu da se morate menjati sa vremenom", kaže Kogler. "Ova zgrada je izgrađena sa drugačijom tehnologijom od one u 1920-tim, ali to je stil saveznih sudnica. To nije raketni brod - to bi bila poslovna zgrada."

Više o projektu:

Ime: Tuscaloosa Federal Building and Courthouse, Tuscaloosa, Ala.
Investitor: U.S. General Services Administration, Region 4
Arhitektura: HBRA Architects
Mašinske instalacije: MW/Davis Dumas & Associates
Konstrukcija: MBA Engineers i LBYD
Izvođač: KBR Building Group and Harrison Construction joint venture

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;