INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rat solarnih razmera - SAD vs. Kina

28.05.2012. | USA Today

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame pozvala je prošle nedelje na usvajanje povećanih poreza za kineske solarne panele i ćelije, tvrdeći da Kina nezakonito dampinguje jeftine proizvode na američkom tržištu.

Ministarstvo trgovine SAD-a saopštilo je da kineski proizvođači prodaju solarne panele na američkom tržištu po dampinškim cenama koje idu od 31 do 100 odsto ispod realnih.

Preliminarna odluka Ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država (U.S. Department of Commerce) jeste da zahtevanje povećanje poreza u rasponu od 31 do 250 posto za solarne proizvode uvezene iz Kine. Konačna odluka se očekuje da će biti doneta krajem ove godine.

Ovaj trgovački spor je podelio američku solarnu industriju. Neki proizvođači kažu da su ih kineske subvencije dovele do stanja nekonkurentnosti, izazivajući nekoliko bankrotstava, poput kompanije Solyndra. Druge američke kompanije koje se bave proizvodnjom solarnih proizvoda kažu da ove tarife mogu da povećaju cene solarnih panela, potpale trgovinske tenzije i osujete rast u ovoj industriji.

Rešenje Ministarstva trgovine je "predvodnik odluka", rekao je u izjavi Stiv Ostrenga (Steve Ostrenga), izvršni rukovodilac kompanije Helios Solar Works iz Milvokija. "Ono naglašava važnost domaće proizvodnje za američku ekonomiju i pomoći će utvrđivanju da li će Amerika biti globalni konkurent u čistim tehnologijama ili ćemo tu ulogu prepustiti Kini. To je takođe od kritične važnosti za hiljade američkih radnika."

Druge američke solarne kompanije izjavile su da će se zalagati za znatno niže poreze. Oni tvrde da je većina poslova u solarnoj industriji povezana sa marketingom, prodajom, dizajnom, montažom, inženjeringom i održavanjem solarnih projekata i da će veće cene solarnih proizvoda dovesti do otpuštanja i eventualnog bankrotstva pojedinih kompanija.

"Ova odluka će povećati cene solarne električne energije u SAD-u upravo u trenutku kada solarna energija postaje konkurentna sa električnom energijom proizvedenom sagorevanjem fosilnih goriva", kaže Jigar Šah (Jigar Shah), predsednik Koalicije za pristupačnu solarnu energiju (Coalition for Affordable Solar Energy), koja se protivi uvođenju tarifa.

U oktobru, kompanija Helios iz Njujorka pridružila se oregonskoj kompaniji SolarWorld Industries America u podnošenju peticije Ministartvu trgovine i Međunarodnoj trgovinskoj komisiji (International Trade Commission). Oni navode da su kineski proizvođači ilegalno dampingovali cene solarnih ćelija i panela na američkom tržištu i primili milijarde dolara u ilegalnim subvencijama.

U preliminarnoj odluci u martu, Ministarstvo trgovine SAD-a se složilo da je Kina obezbedila subvencije koje Svetska trgovinska organizacija (World Trade Organization) smatra nelegalnim i uvela povećanje poreza od 2,9 do 4,7 posto, koje su bile znatno niže od onoga što su podnosioci peticije tražili.

Odluka Ministarstva trgovine povlači uvođenje dodatnih poreza kineskim kompanijama Wuxi Suntech i Trina Solar od 31,22 posto i 31, 14 posto, dok će 59 drugih izvoznika solarnih proizvoda biti pogođeni sa dodatnim porezom od 31,18 posto. Ostatak kineskog izvoznog tržišta će se suočiti sa povećanjem poreza od 249,96 posto. Tarife važe za fotonaponske ćelije od kristalnog silicijuma i primenjivaće se retroaktivno 90 dana.

Očekuje se da će ministarstvo doneti konačnu odluku ove jeseni i započeće prikupljanje poreza ako Međunarodna trgovinska komisija utvrdi u novembru da jeftini solarni paneli štete američkoj solarnoj industriji.

Udruženje proizvođača solarne energije (Solar Energy Industries Associaton), koje je ii trgovinski zastupnik solarne industrije, pozvalo je Kinu i Sjedinjenje Američke Države da rade zajedno na rešavanju ovog problema. Pošto udruženje predstavlja širok spektar kompanija koji se bave proizvodnjom solarnih tehnologija, ono nije zauzelo zvaničan stav o ovom trgovinskom slučaju.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;