INFONET-468X60-BANNER

Arhitektura apokalipse

10.05.2012. | Design Build Source

Kada je profesor antropologije Džon Houps (John Hoopes) sa Univerziteta u Kanzasu (University of Kansas) rekao u izjavi novinama Dejli Mejlu da se "strah prodaje čak i bolje od seksa", tom rečenicom se može shvatiti i objasniti nedavno ponovno pojavljivanje i interesovanje za post-apokaliptične arhitekture.

Arhitektonski projekti koji omogućavaju život nakon apokalipse su se vratili u modu kako se približavamo mnogo objavljivanom, navodnom sudnjem danu 21. decembra 2012. godine, kada se majanski kalendar završava.

Apokaliptični objekti nisu nova ideja. Prvi i Drugi Svetski ratovi su videli pojavu skloništa, dok su neki od arhitektonskih i konstruktivnih kreacija razvijani tokom trajanja hladnog rata u svetlu globalne nuklearne pretnje. Prošle godine, ponovno pojavljivanje veoma tajnih "luksuznih bunkera za sudnje dane" je ponovo pokrenuo ovaj zaboravljeni sektor, dovodeći do najnovije, a možda i najkreativnije, interpretacije post-apokaliptične arhitekture - Kanzas apartmani u raketnom silosu (The Kansas Missile Silo Condos).

Stvoreni od strane izvođača Larija Hala (Larry Hall), napušteni raketni silos je transformisan u četrnaestospratni podzemni luksuzni kompleks sa različitim apartmanima, životnim prostorima i agrokulturnim oblastima koji se prostiri duž stare jame.

Sa betonskim zidovima debljine od 2,75 metara koji se prostiru u dubinu od 53 metara, ova konstrukcija sa armiranim jezgrom je u stanju da izdrži nekoliko atomskih eksplozija, solarnih radijacija i raznih drugih scenarija o kraju sveta.

U pogledu rasporeda strukture, sedam od 14 spratova su projektovani isključivo kao apartmani za pojedince koji su spremni da plate dva miliona dolara za jedan sprat. Ako su predprodajne cifre ikakva indikacija, izjava profesora Houpsa deluje istinito. Tri i po jedinice su već van tržišta, dok se za još dva apartmana očekuje finalizacija, prema Halu.

Za dva miliona dolara, oni koji beže od ludila sudnjeg dana dobiće najmoderniji luksuzni apartman, plus pristup podzemnim bazenima, bioskopu, biblioteci i medicinskoj ustanovi.

Funkcionalno, predloženi prostori za unutrašnji uzgoj se očekuju da će uzgajati voće i povrće, kao i ribe, sa dovoljno uskladištene zalihe hrane za 70 ljudi na neodređeno vreme. Voda se čuva u ogromnim podzemnim rezervoarima.

Intenzivne mere bezbednosti su postavljene na gornjem spratu, dok je sam silos napajan konvencionalnim izvorima energije, vetrenjačama i generatorima.

Iako mnogi različiti elementi u celoj zgradi mogu biti dovedeni u pitanje u smislu njihove istinske funkcionalnosti, Hal je kategoričan u tome da su silosi funckionalni objekti i ima dalje planove za razvoj još dva komada na isti način.

Međutim, sa tako visokom cenom različitih apartmana, investitori se mogu naći u dilemi da li da se nadaju kojekakvom katastrofalnom događaju kako bi dobili bilo kakav smisao za uložene pare.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;