Studenti napravili ekološku sušaru za voće

09.05.2012. | Beta

Tim od sedam studenata Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu osmislio je sušaru za voće sa solarnim kolektorom manjih kapaciteta, namenjen pre svega individualnim proizvođačima.

- Reč je o kolektoru toplotne solarne energije koji je napravljen od iskorišćenih aluminijumskih limenki, koji ne zagađuje sredinu, a nema ni izduvnih i štetnih gasova - kazala je za ekološki sajt "Zelena Srbija" jedna od članica tima Vesna Radojević.

Kako je objasnila, u svetu postoje slični sistemi za sušenje duvana, ali su u Srbiji takve sušare bile gotovo nepoznate, zbog čega je grupa od sedam studenata rešila da konstruiše svoju sušaru i prilagodi je domaćim uslovima. Ovaj projekat je nazvan Solagro.

Radojevićeva je navela da je kolektor sačinjen od limenki spojenih silikonom otpornim na visoke temperature, a koje su smeštene u limeni okvir, koji je termoizolovan i zatvoren pleksiglasom.

- Na ovaj način se toplotna sunčeva energija generiše u aluminijumskim tunelima i dalje se transportuje u sušaru, koja je izgrađena od drveta i žice i ima oblik rerne - kazala je ona.

Prema njenim rečima, glavna namena sušare u početnoj fazi biće sušenje jabuka, a kasnije će, kako je dodala, moći da se prilagođava raznom voću, povrću i začinskom bilju kroz doziranje toplote koja izlazi iz kolektora u sušaru, kao i kroz razmeštaj lesa za sušenje.

Radojevićeva je navela da je ceo sistem sklopiv, odnosno mobilan i pogodan za transport, i prvi je takve vrste u Srbiji.

Kapacitet prototipa sušare je tri kilograma svežih jabuka, od kojih se nakon četiri sata sušenja može dobiti 500 grama suvog voća.

- Ne postoji bezbednosni rizik kada je u pitanju upotreba Solagro sušare, pošto ne postoji opasnost od pregrevanja u samoj sušari - dodal je Radojevićeva.

Ona je istakla da bi mali poljoprivredni proizvođači odmah nakon berbe voća, povrća ili bilja, uz pomoć te sušare mogli da osuše svoje proizvode, bez prethodnog skladištenja.

Navela je i da je projekat izveden u saradnji sa Riken (Recan) fondom za prikupljanje i reciklažu limenki, koji je donirao celokupnu količinu limenki za izradu solarnog kolektora.

Prema rečima Radojevićeve, plan tima studenata je da patentira svoj proizvod kod Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, a razmišlja se i o pronalaženju partnera koji bi uložio u proizvodnju te solarne sušare.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...