INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Socijalno stanovanje Boréal u Francuskoj

06.04.2012. | Pogledaj

Predstavljamo vam projekt Boréal francuskog arhitektonskog biroa Tétrarc koji je nedavno dovršio kompleks socijalnog stanovanja u Nantesu, koji više liči na staklenike, nego nečemu što obično percipiramo kao socijalnu stambenu kategoriju. Kompleks se sastoji od 39 zajedničkih stambenih jedinica podeljenih u 11 zasebno odvojenih jedinica koje stoje jedna pokraj druge, a osim obilja svetlosti koje primaju, svaka jedinica ima zasebni komunalni vrt, kao ekstenziju enterijera.

Cela struktura je organizovana u dva krila koja su uvučena na rubove parcele, s time da je polovina stambenih jedinica namenjena za prodaju, a druga polovina za iznajmljivanje. Kako bi se maksimalno iskoristila upotreba životnog prostora, svaka centralna jedinica je organizovana oko vitalnog dela stambenog prostora- kuhinje, kupatila, toaletnih prostorija i stepeništa, ukoliko je reč o dvostrukim apartmanima.

U skladu s idejom zgrada koje maksimalno iskorišćavaju prostor, prilazni prostori su osmišljeni poprilično neočekivano, gotovo postajući ikonički elementi kuće - nalaze se na zadnjoj strani kuće, a oblikovani su drvenim gredama.

Ipak, detalj koji nas je potpuno oduševio jesu mali staklenici i gredice ispred fasada kuće, koji deluju kao kontinuitet unutrašnjih prostora, ali i kao izuzetno važna komponenta samoodrživosti u hranidbenom lancu.

Arhitekte ističu kako je reč o inovativnom odgovoru na pitanje samoodrživosti socijalnog stanovanja korišćenjem novih oblika i materijala. Kompleks omogućava visok kvalitet života svojim stanovnicima kroz nadopunjivanje spoljnog i unutrašnjeg prostora, što, bojimo se, nećemo uskoro viđati u našoj blizini.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;