INFONET-468X60-BANNER

Kuća za brodove blizu Aure

15.03.2012. | Jochen Motruk | Detail

Ova nova kuća za brodove blizu Aure, na zapadnoj obali Norveške, zamenjuje staru oronulu kuću za brodove koja se nalazila na istom mestu. Projekat arhitektonskog biroa Tyin tegnestue Architects je inspirisan jednostavnošću strukture, čestitom korišćenju materijala i uklapanje u pejzažu prvobitne strukture.

Arhitekte su koristili građevinske materijale koji su bili pri ruci, kao što su 150 godina stare daske i valovite krovne pokrivke starog objekta i prozori sa stare farme. Istorijski stil objekta je osavremljen osetljivom kombinacijom novih elemenata kao što su zidovi od polikarbonatnih ploča i osvetljena pozadinska platna.

Tradicionalne kućice za brodove duž norveške obale se zovu "Naust" na norveškom jeziku. One se uglavnom koriste za skladištenje i popravku čamaca i ribolovne opreme. Prvobitna kućica za brodove "Naust paa Aure" je izgrađena sredinom 18. veka.

Jednostavnost konstrukcije, njeno uklapanje sa pejzažom i korišćenje materijala poslužili su kao izvor inspiracije za arhitekte. Loše stanje stare kuće za čamce i nestabilnost glinenog tlo na kom je izgrađena ih je, ipak, naterala da sruše strukturu. Trem (paluba) i kuća su sada podržani sa čeličnim gredama koje su osam metara dugačke i koje se oslanjaju direktno na stenovitim delovima zemlje.

Imalo je smisla ponovo iskoristiti postojeće materijale zbog relativne nedostupnosti lokacije. Fleksibilnost tokom procesa izgradnje je bila od ključnog značaja za ceo projekat. Stari prozori na sa obližnje farme, su na primer, diktirali rastojanje između glavnih nosača na severnoj strani objekta. Otvori koji se izdižu, pokriveni sa pamučnim platnom koje je pozadinski osvetljeno, se nalaze preko puta. Čelične šipke dozvoljavaju otvaranje ka gore, stvarajući zaklonjeni otvoreni prostor.

Glavna noseća konstrukcija od belog obojenog drveta je montirana na licu mesta. Verige čeličnih greda koje se oslanjaju na specifičnim tačkama prenose deo tereta direktno na temelje od kamena, bez prenosa pritiska na trem. Omotač objekta se uglavnom sastoji od lokalnog bora, koji je tretiran pritiskom sa ekološko biološkim otpadnim proizvodom dobijen od proizvodnje šećera. Pošto drvo dobija srebrno sivu patinu tokom vremena, površina ne zahteva dalji tretman u budučnosti.

Deo unutrašnjih obloga je, takođe, napravljen od drvenih dasaka starih 150 godina sa stare kuće za brodove, krijući konstrukciju od čeličnih užadi. Četiri metara dugački radni deo, koji se oslanja na starim šinama, nudi prostor za ogrev koji se koristi u kotlu koji visi sa plafona na sredini prostorije.

Na južnoj fasadi, valoviti krovni pokrivač stare kuće za brodove štiti spoljne strane otvora od grube klime. Novi elementi kao što su polikarbonatni ploče ispred prozora su usklađeni sa kvalitetima kuće za brodove i uspešno su prilagodili istorijski stil gradnje današnjici.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;