INFONET-468X60-BANNER

Čujte im urlik - finansijski stručnjaci analiziraju i predviđaju godinu Zmaja

24.01.2012. | WAN

Moć i bogatstvo. Dve osobine koje su postale sinonim za Kinu u poslednjih nekoliko godina, i - ako treba verovati legendi - nastaviće da popločavaju put rasta zemlje u narednih dvanaest meseci, jer je juče obeležen prvi dan Kineske Nove godine i godine Zmaja: simbol inovacija i napretka.

Kao i kod bilo koje kulminacije prosperitetnog perioda, finansijski stručnjaci su brzo izrazili svoje analize ekonomske situacije i iskoristili su kinesku novu godinu da izvuku različite zaključke i predviđanja za drugu na svetu najmoćniju zemlju.

U razgovoru sa novinama The Telegraph ove nedelje, izvršni predsednik kompanije Templeton Emerging Markets, Mark Mobius je skrenuo pažnju na lokalno infrastrukturno tržište, objašnjavajući: "Postoji dosta prostora za još potrošnje na infrastrukturu i nedavna železnička nesreća (u Wenzhou u julu 2011. godine) je naglasila da je ovo definitivno potrebno. Plus, i dalje postoji veliko usko grlo u kretanju robe iz gradova na primorje, tako da je više investicija potrebno tu."

Nije tajna da je kineska zapanjujuća stopa rasta usporila u poslednje vreme i ta činjenica je podelila finansijske analitičare u dve grupe: one koje predviđaju finansijski krah za region i oni koji predviđaju meko prizemljenje.

Gospodin Mobius je ovog drugog uverenja, tvrdeći: "Rastuća nezaposlenost, nejednakost bogatstva i inflacija su stvari koje se dešavaju svuda u svetu, i mnoge zemlje se suočavaju sa ovim izazovima. Ali, kineska vlada je pokazala svoju sposobnost politike koja kreće i napada ove probleme."

Dok neki stručnjaci veruju da je investiranje na domaćem tržištu od vitalnog značaja za zadržavanje kineskog snažnog ekonomskog položaja, drugi su primetili povećan interes kineske populacije u međunarodnim tržištu nekretnina.

Kompanija London Central Portfolio (LCP) objavila je izjavu prošle nedelje u kojoj ističe proboj kineskih kupaca na londonsko tržište nekretnina. Naomi Hiton (Naomi Heaton), generalni direktor LCP objašnjava: "Kineski investitori pokazuju veliko interesovanje za vrhunske londonske nekretnine zbog statusa Londona kao jednog od svetskih najrazvijenijih i najskupljih tržišta nekretnina."

Hju Best (Hugh Best), direktor upravljanja investicijama u LCP-u podržava ovaj zaključak: "Bogati kineski kupci traže način diversifikovanja svoje imovine van Kine. Oni obožavaju London; oni mogu imati koristi od jakog juana i unovčiti svoje domaće investicije u vreme kada se očekuje da će vrednost kineskih nekretnina opasti."

Ovo rastuće interesovanje za međunarodne nekretnine sledi iz dramatičnog skoka izgradnje domaćih nekretnina u Kini. Nekada su se projekti za blistave komercijalne kule i apstraktne građanske centre pojavljivali, na gotovo, nedeljenom nivou, dok se sada ogromene stambene zgrade i objekti mešovite namene pojavljuju na vestima sa alarmantnom pravilnošću.

Ova promena nije prošla nezapaženo, kako Edvard Čanselor (Edward Chancellor), analitičar u globalnoj investiconoj firmi GMO objašnjava: "Kina je zamenila SAD kao najveći kontributor globalnom ekonomskom rastu. Ovaj doprinos je u krajnjoj liniji zavisio od cvetajućeg kineskog tražišta nekretnina. Nije preterano reći da je kineska imovina postala najvažniji sektor u univerzumu."

"Ipak, džinovski smog nestvarnosti visi nad kineskim nekretninama. SocGen je izračunao da je tokom protekle decenije Kina završila 16 milijardi kvadratnih metara površine. Ovo je ekvivalentno izgradnji Rima svake dve nedelje. Ovaj graditeljski bum je doveo do pojave velikih 'grada duhova' širom Kine."

Da li će zemlja nastaviti da ulaže novac u sopstveni arhitektonski razvoj ili će preokrenuti svoje investicije u inostranstvo, možemo samo da sačekamo i vidimo, ali jedno je sigurno: ovo je tek početak za Kinu.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;