Beton naspram ogledala u podnožju Brankovog mosta

18.01.2012. | Pogledaj

U Beogradu je nedavno otvoren Brankow bar koji, osim estetski promišljenog i doteranog enterijera, takođe neguje sličan muzički izražaj, jazz koncerte i program kvalitetne savremene muzičke ponude.

Ovaj klub je ujedno i jedna od najatraktivnijih novih lokacija u Beogradu. Brankow bar osmislili su arhitekte iz studija Fluid:arhitektura, odnosno Đorđe Gec, Nevena Pivić, Vanja Otašević i Zorana Vasić. Ukoliko ste bolji poznavalac (noćnog života) Beograda zasigurno su vam poznati i klubovi The Tube i Mladost, za koje je takođe zaslužan arhitekta Đorđe Gec i njegov tim.

Brankow bar nalazi se u pondožju Brankovog mosta, nekadašnjeg Mosta bratstva i jedinstva, a infrastruktura samog mosta vidljiva je i u enterijeru kluba. Arhitekti kažu kako im je osnovni koncept bio implementacija enterijera unutar postojeće betonske strukture, uklapanje u zatečeni okoliš, a neatraktivne vizure eksterijera, grafiti, te okolni objekti, rezultirali su naglašenim fokusom na enterijer.

Postojeća fasada replikovana je kao likovno funkcionalni element koji kontroliše vizure prema prostoru te iz njega ka spolja. Mondrijanovska je tema na fasadi parafrazirana kroz filter osnovnog koncepta ogledala-refleksija. Tema refleksije nadalje je interpretirana lociranjem blago iskošenih ogledala u zoni plafona enterijera, postavljenih između betonskih stubova. Raštrkana refleksija kompletnog ambijenta i publike u ogledalcima postavljenim po plafonu i uglovima parafrazira efekt disko kugle.

Arhitekte dodaju da je izuzev dijaloga prostora s okolinom, bio izuzetno bitan dijalog unutar samog enterijera; in-out, direktno-indirektno, svetlo-tamno, propusno-reflektirajuće. Ovaj koncept, kontrasta i izmena dosljedno je proveden kroz sve elemente kreiranja ambijenta i primenu materijala.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...