INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Studija slučaja za beton visokih performansi

09.12.2011. | Detail

Tim koji se bavio ovom studijom projektovao je obzervacioni toranj za rezervat prirode "De Onlanden" blizu grada Groningen u Holandiji. Holandsko društvo za očuvanje prirodne baštine ‘Natuurmonumenten’ dobilo je ovaj projekat kao poklon.

Studija slučaja

Studija ima za cilj da primeni karakteristike betona visokih performansi u funkcionalnom, operativnom dizajnu. Tim studija slučaja se sastojao od projektanta, inženjera i graditelja iz UNStudio, ABT, BAM Utiliteitsbouw i Haitsma Beton. Zajedno su tražili rešenje kroz koje arhitektura i građevinarstvo mogu doprineti i pojačati jedna drugu. Prema Ben van Berkelu: "Obzervacioni toranj pruža našim inventivnim platformama istraživanja materijala priliku da istraži svojstva betona visokih performansi i da zaista isproba puni potencijal ovog novog materijala na realnoj strukturi."

Beton visokih performansi se razlikuje od normalnih betona pošto ima veliku gustinu, sadrži čelična vlakna i ima izuzetno finu zrnastu strukturu. Ova svojstva olakšavaju primenu velikih kompresija u strukturama uskih dimenzija.

Inventivna platforma materijala UNStudio-a jeste jedna od četiri istraživačkih platformi i ima za cilj da istraži aplikaciju ručno izrađenih materijala i da omogući nadahnutu i maštovitu saradnju sa drugim stručnjacima i sa proizvođačima u građevinskoj industriji.

Obzervacioni toranj

Obzervacioni toranj, visine 25 metara, realizovaće se na šumovitoj granici rezervata prirode 'De Onlanden' na periferiji Groningena. Kada bude izgrađen, toranj će se proširiti pet metara iznad drveća i pružaće pogled ka preko 3.000 hektara prirodnog pejzaža koji formira najveće vodeno skladište u Holandiji.

Dizajn obzervacionog tornja vodi posetioce u ravnomernom usponu od 134 koraka ka najvišoj tačci vidikovca. Posetioci su vođeni preko prvog kraka stepenica na nižu platformu koja stoji na visini od 10 metara. Nakon toga, drugi set stepenica obezbeđuje okret u pravcu, dozvoljavajući alternativni pogled na okolni šumski pejzaž. Ove stepenice vode posetioce na visinu od 20 metara i nude pogled na rezevat prirode koji se nalazi oko grada Groningena. Najviša osmatračnica, na visini od 24 metara, dostiže se preko poslednjeg seta stepenica i pruža posetiocima širom otvoreni pogled ka rezervatu prirode 'De Onlanden'.

Obzervacioni toranj je hibridna konstrukcija, koja se sastoji od kombinacije čelika i betona visokih performansi. Čelik je upošlen tamo gde su zatezne sile najače, dok beton visokih performansi prikazuje odlične performanse tamo gde su sile pritiska najače. Parapet oko stepeništa i platformi je napravljen od mreže od nerđajućeg čelika, što omogućava kombinaciju maksimalne transparentnosti i potrebnog nivoa bezbednosti.

Ben van Berkel kaže: "Holandija uživa u bogatom i raznovrsnom prirodnom pejzažu, ali nažalost holandska topografija nije mnogo varijabilna; nemamo mnogo planinskih venaca, ili mnogo brdovitih područja sa kojih se može uživati u pogledu na naše prirodno okruženje. Obzervacioni toranj za rezervat 'De Onlanden' je projektovan da pruži mogućnost da stvori novu svest i različite perspektive krajolika kroz koji se krećemo, ali koje možda nikada nisu iskusili na taj način."

Holandsko društvo za očuvanje prirodne baštine ‘Natuurmonumenten’ dobilo je ovaj projekat kao poklon 22. septembra 2011. godine tokom mini simpozijuma 'Iskusitite prirodu za sinovativnim betonom'. Tim koji se bavio studijom slučaja sastoji se od:

Podatci o projektu:

Ime projekta: Observacioni toranj, 'De Onlanden', Peize, Holandija, 2011
Klijent: Natuurmonumenten
Lokacija: Okolina Drenthe-a (blizu grada Groningena, Eelde i Peize)
Visina: 25 metara
Broj stepeništa: 134
Projektanti: UNStudio: Ben van Berkel sa Arjan Dingsté i Marianthi Tatari, Marc Hoppermann, Kristoph Nowak, Tomas Mokry, Dorus Faber
Partneri na studiji slučaja: UNStudio, ABT, Haitsma Beton, BAM Utiliteitsbouw

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;