Potonuli pešački most deli vodotok bez čuda

17.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Projektovan radi lakšeg pristupa turista tvrđavi u Holandiji, umesto da bude sredstvo bega od Egipćana za drevne Izraelce, ovaj Mojsijev most smešten je ispod nivoa vode prokopa tako da vizuelno potpuno nestaje, stvarajući prvobitni izgled kako bi utvrđenje i okolina izgledala još u 17. veku.

Prvobitno sagrađena u ranim 1700-tim sa ciljem zaštite Holandije od invazije Francuske i Španije, tvrđava Fort de Roovere bila je okružena plitkim, blatnjavim rovom koji je sprečavao prelazak vojske čak i sa brodova. Ali sada, kada su te pretnje uglavnom nestale, tvrđava je otvorena za turiste. A pošto bi povišeni most oduzeo od estetike tvrđave i njenog dizajna, ovaj potonuli most je umesto toga projektovan.

Napravljen je od održivog Accoya drveta (Acooya drvo je veštački napravljeno drvo koje može biti napravljeno od bilo kog prirodnog drveta) tretiranog sa ne-toksičkim vodootpornim slojem koji ga štiti od propadanja, a pošto je rov suviše plitak za brodski saobraćaj, postoji mali rizik od prelamanja talasa preko strana mosta. Ali, ujedno on pruža Francuskoj i Španiji jednostavni način da pređu rov, tako da se nadamo da Holanđani nisu spustili gard prerano.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....