IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kilometarski Kingdom Tower - Izgradnja najviše zgrade na svetu počinje u januaru

16.11.2011. | The National

Izgradnja kilometarskog nebodera u Džedi počinje u januaru i uključivaće šestospratnu "nebesku palatu" na 158-om spratu, kaže vodeći projekatant. Većina dozvola je dobijena za izgradnju Kingdom Tower koji će koštati 1,2 milijarde dolara i koja će bit najviša zgrada na svetu, kaže Adrijan Smit (Adrian Smith), partner u arhitektonskom birou Adrian Smith + Gordon Gill Architecture.

"Projekat brzo napreduje", izjavio je gospodin Smit u intervjuu za The National. "Mi smo u stvari unapredili dizajn do visokog nivoa detaljnosti."

Avgusta ove godine, Kingdom Holding, kompanija kojoj predsedava Princ Al Waleed bin Talal, unajmio je saudijsku kompaniju Saudi Binladin Group da izgradi neboder. Ali komentari gospodina Smita su prva zvanična najava da je izgradnja projekta koji se priprema godinama spremna.

Projekat Kingdom Tower-a je bio jedan od nekoliko super-visokih nebodera čiji su planovi izgradnje odlagani zbog globalne finansijske krize. Neki od tih nebodera su Nakheel Tower u Dubaiju, visok jedan kilometar, i neboder od 473 metara u Sant Petersburgu za potrebe gasne kompanije Gazprom.

Građevinska industrija u Saudijskoj Arabiji nije bila imuna na globalnu ekonomsku krizu. Izgradnja je usporila na nekoliko planova velikih "ekonomskih gradova" projektovanih da preinače ekonomiju zemlje. "Jedan od razloga zašto su usporili jeste nedostatak interesa privatnog sektora da investira u njih", kaže Majk Vilijams (Mike Williams), jedan od direktora kompanije CB Richard Ellis koja se bavi nekretninama. "Ali postoji težnja da se ovi projekti ponovo pokrenu."

Neboder Kingdom Tower je glavni centralni ukras Kingdom City-ja, komercijalnog i rezidencijalnog projekta, vrednosti oko 20 milijardi dolara, projektovanog da pokrije 5,3 miliona kvadratnih metara izvan grada Džede u Saudijskoj Arabiji.

Čak i posle avgustovske najave da je izvođač radova unajmljen, neki analitičari su ostali skeptični po pitanju realizacije celog projekta. Kompanija koja se bavi finasijskim analizama, Standard & Poor, izbacila je preključe analizu da će rast u Sudijskoj Arabiji usporiti sledeće godine. Izveštaj je zasnovan na opadajućim cenama nafte i smanjenju državnih subvencija.

 

Arhitekta Adrijan Smit

Ali arhitekta Smit kaže da će radivi na Kingdom Tower-u biti nastavljeni. "Znamo da su svi partneri u ovom projektu složni da nastavimo", kaže gospodin Smit, koji će se obratiti na Kongresu zelene gradnje sledeće nedelje u Dubaiju. "Sve ide u pravcu ka realizaciji i izgradnji nebodera."

Arhitekta Smit je takođe otkrio detalje projekta, koji uključuje jedan apartman od 2.787 metara kvadratnih, koji će početi na 158-om spratu i pokrivati šest spratova, što će ga činiti najvišom rezidencijom na svetu.

Apartman će se nalaziti iznad 25 metara širokoj "nebeskoj terasi", platformi koja će se pružiti van okvira 157-og sprata ove zgrade. Projektanti još uvek ne znaju tačno na koji način će se terasa koristiti. Ona će možda samo biti bašta i korišćena kao platforma "gde možete izaći i posmatrati zalazak sunca iznad Crvenog mora", dodaje arhitekta Smit.

On je bio vodeći projektant zajedno sa arhitektonskim biroom Skidmore, Owings and Merrill na projektu Burdž Khalife u Dubajiu, koji je trenutno, sa 828 metara, najviša zgrada na svetu.

Kompanija Kingdom Holding nije pružila informaciju o tačnoj planiranoj visini Kingdom Tower-a. To je već ustanovljena praksa čije primere možemo videti u istoriji prilikom izgradnje nebodera Chrysler Building-a i Empire State Building-a u Njujorku 30-tih godina prošlog veka. Naime, dve konkurentske kompanije koje su gradile ove neboder u približno isto vreme nisu želele da otkrivaju tačnu visinu objekata, ne bi li na taj način, makar arhitektonski, nadmašili jedna drugu. Noviji primer za tu praksu je izgradnja Burdž Kalife u Dubajiu, gde je tačna visina nebodera bila strogo čuvana tajna tokom izgradnje.

Kompanija Kingdom Holding je spremna da kaže da će neboder biti "viši od 1.000 metara" i, takođe, nisu obelodanili tačnu spratnost objekta. Četiri sprata su dodata na osnovi vrha tornja (šiljka), dodao je Smit. Novi spratovi imaće takozvane "butik" kancelarijske prostore.

Neboder Kingdom Tower će, takođe, imati više balkona nego Burdž Kalifa, kaže gospodin Smit. "I balkoni su projektom smešteni u neutralnim zonama između nogu, koja je relativno mirna zona u pogledu vetrova", dodaje Smit. "Smatramo da će oni biti više korisni nego balkoni na mnogim drugim neboderima."

Prema planovima u neboderu Kingdom Tower biće smeštena mešavina rezidencijalnog, kancelarijskog i poslovnog prostora, a dodatno će biti i prostor hotela Four Seasons.

Neki analitičari su preispitivali ekonomsku opravdanost velikog nebodera u Džedi, gde su cene nekretnina mnogo ispod onih u međunarodnim gradovima kao što su London ili Njujork. Ali, ekonomske analize pokazuju da neboder može da ostvari profit, kaže arhitekta Smit. Neboder će, takođe, dorpineti povećanju vrednosti okolnih objekata i zemljištu. "Vrednost nekretnina raste oko objekata koji su veoma visoki", dodaje arhitekta Smit.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;