INFONET-468X60-BANNER

Utvrđenja u Libijskoj pustinji

14.11.2011. | J.I. | Sciences et Avenir

Satelitska posmatranja omogućila su otkrivanje velikog broja građevina koje pripadaju preislamskoj civilizaciji u Libijskoj pustinji.

Ruševina u izobilju

Više od sto utvrđenih gazdinstava, sela koja okružuju zamkove sa zidovima visine četiri metara još uvek uspravnim, grobljima, bušotinama i sistemima za navodnjavanje… impresivan inventar. Sve te građevine otkrivene su u pustinji na jugozapadu Libije zahvaljujući satelitskim podacima. Većina ruševina datira od 100 do 500 godina nove ere. Ovi ponovo otkriveni lokaliteti verovatno su bili sagrađeni od strane slabo poznate garamantske civilizacije, čija kultura je bila mnogo naprednija i istorijski važnija nego što su prvi istoričari pretpostavljali.


Ruševine utvrđenja od kamene i zemljane opeke

Narod koga su diskreditovali Rimljani

Garamanti su bili drevni libijsko-berberski narod koji je živeo između Libije i Atlasa, preciznije oko oaza Đerma (savremen naziv njihove prestonice Garama) i Muruzuk. Njihovo ime je značilo "Narod grada".

Rezultati dovode u pitanje viđenje koje datira iz vremena Rimskog carstva koje Garamante prikazuje kao varvarske nomade i izazivače nereda. "U stvari, bili su visokocivilizovani, živeli su u velikim utvrđenim naseljima, pre svega oko oaza. Ta civilizacija formirala je organizovanu državu sa gradovima i selima, pisanim jezikom i preciznim tehnologijama. Garamanti su bili pioniri u ustanovljavanju oaza i otvaranju transaharske trgovine", izjavio je profesor Dejvid Metingli (David Mattingly), sa Univerziteta u Lesteru (Leicester University).

Prekinuta iskopavanja

"Satelitska snimanja su nam omogućila da pokrijemo veliku oblast. Nalazi sugerišu da se klima nije menjala tokom godina i mi možemo da vidimo kako je taj negostoljubivi pejzaž, bez padavina nekada bio veoma gusto izgrađen i obrađivan. To su izuzetni antički pejzaži, kako u pogledu spektra osobenosti, tako i u pogledu očuvanosti", objašnjava dr. Martin Steri (Martin Sterry), takođe sa Lesterskog univerziteta, koji je u velikoj meri zaslužan za analizu slika.

 


Satelitska slika sa arheološkom interpretacijom: utvrđenja su crna, stambene oblasti su crvene i oaze zelene


Satelitski snimak sa utvrđenim selom označenim crnom, grobljem crvenom i zelenom vrtovima oaze

Istraživači su bili prisiljeni da se evakuišu iz Libije u februaru pošto je počeo ustanak protiv Gadafija, ali se nadaju da će moći da se vrate na teren čim sigurnost bude sasvim uspostavljena. "To je novi početak za Libiju i šansa za libijski narod da se ponovo poveže sa svojom istorijom koja je dugo vremena bila potisnuta" objašnjava profesor Metingli. "Ove ruševine predstavljaju prve gradove u Libiji koji nisu bili sagrađeni kolonizacijom naroda Sredozemlja kao što su Grci i Rimljani."

Link:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;