INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Katar odbacuje ideju uvođenja klimatizacije na stadione

14.11.2011. | Graham Dunbar | Daily Mail

Posle sve priče o upotrebi vrhunske klimatizacije za hlađenje stadiona na Svetskom kupu 2022. u Kataru, arhitekta zadužen za jedan od projekata obrnuo je ćurak i izjavio u utorak, 8. novembra, da bi staromodnije rešenje bilo jeftinije i bolje.

Preduzeće Populous koje projektuje stadion Sports City u Dohi pokušava da ubedi katarske organizatore da odustanu od planova uvođenja klimatizacije na objektu. Direktor firme Populous Džon Barou (John Barrow) kaže da je sistem suviše skup i "bezobrazno neodrživ" kada se koristi u velikom obimu. Barou, čija firma je pomogla u crtanju prototipa klimatizovanog stadiona, sada veruje da planiranih 47.000 sedišta Sports City arene mogu da se hlade pomoću nadstrešnica za sedišta i korišćenjem tradicionalnih arapskih metoda ventilacije.

"Mislim da se može uraditi pametnije. Reč je o strujanju vazduha, vlazi u vazduhu i o temperaturi u pravo vreme tokom dana", rekao je Barou delegatima na konferenciji International Footbal Arena. "Ako to uradimo dobro… to je napredak."

Koncept klimatizovanih stadiona kojima se pobeđuje junska vrućina od 50ºC bio je glavna tema prošlogodišnje pobedničke ponude Katara. Katar je angažovao firmu Populous da pomogne njegovoj kampanji, uzdajući se u iskustvo ovog preduzeća u gradnji projekata koji ostavljaju pečat kao što je novi Yankee stadion, Olimpijski stadion London 2012 i Arsenalova Emirates arena. Firma je napravila mali prototip klimatizovanog stadiona u Dohi kako bi pomogla da se ubedi inspekcija Fife da bi ambiciozan projekat Svetskog kupa ove majušne nacije mogao uspeti.

"Udaljavamo se od toga sa svom opremom za klimatizaciju čiji rad će koštati čitavo bogatstvo", smatra Barou. Umesto toga, on predlaže vazdušne tornjeve koji usisavaju topao vazduh kako bi se stvorilo kretanje vazduha nalik fenu unutar stadiona. "Deo tradicije Zaliva jeste stvaranje vazdušnih tornjeva, koji prirodno klimatizuju. Ako imate strujanje vazduha, koje vas hladi poput fena, to je onda sasvim druga priča."

Katar je obećao Fifi da će njegovih dvanaest stadiona za Svetski kup moći da bude regulisano na oko 26ºC. Sada, Barou kaže da bi gledaoci mogli da sede na temperaturi od 30ºC tokom večernjih utakmica. "Očekivanja od fena treba da budu malo opuštenija", rekao je na konferenciji. Oblast sedenja takođe treba da bude u senci tokom žarkih dnevnih tempratura, umesto da se omogući stadionima da usisaju vrućinu koja se zadržava posle zalaska Sunca.

"Odjednom sedite na radijatoru. To je sasvim kontraproduktivno", kaže Barou. "Moj cilj je da držim stadion zaštićen od sunca tokom dana, sa prirodnom ventilacijom i ohrabrivanjem stvaranja vazdušnih vrtloga korišćenjem svih vrsta pametnih trikova."

Kataru će problem vrućine verovatno predstavljati izazov sve do predviđenog početka Kupa juna 2022. godine. Organizacioni komitet mora da se obrati Fifi ako želi da pomeri termin za sredinu zime. Međutim, zvaničnici kažu da se ne planiraju izmene.

Igrač napada u reprezentaciji Gane Asamoa Gijan (Asamoah Gyan), koji od septembra igra za klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Ain, predviđa da će "vreme za Svetski kup biti veoma, veoma teško". "Instaliraju klimatizaciju na stadione i ja mislim da možda to može da pomogne futbalu tamo pošto, bez toga, mislim, ljudi ne mogu da prežive jer je veoma, veoma vruće", izjavio je Gijan za Associated Press u telefonskom intervjuu.

Međutim, Barou je uporedio klimu Dohe sa Hjustonom, gde je Populous gradio klimatizovane stadione za košarku i futbal. "Ali, to je strašno skupo da se uradi", kaže.

Barou kaže da je Populous "aktivno angažovan" u razgovorima sa vladom Katara o njenoj strategiji za Svetski kup. "Njihov čvrst stav je da treba da grade sada kako bi pokazali svoju rešenost, ali zapravo imaju dosta vremena", kaže, sugerišući da bi čekanje moglo da omogući novoj tehnologiji da se razvije. "Ima još dosta do 2022."

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;