IZOLACIJA-468X60-BANNER

Istraživači su razvili najefikasniji fleskibilni OLED (video)

07.11.2011. | Inhabitat

Organske diode koje emituju svetlost - OLED (organic light emitting diodes) uvele su revoluciju u ekranima i displejima svih vrsta - uključujući televiziju i telefone. Sve do nedavno, najefikasniji način proizvodnje dugotrajnih i kvalitetnih OLED-a je bilo korišćenje stakla - ali istraživači su dugo i mukotrpno radili na stavljanju te tehnologije na fleksibilnu, laganu plastiku. Istraživači sa Univerziteta Toronto (University of Toronto) su upravo objavili da su uspeli da razviju novi način prouzvodnje fleksibilnih OLED-a na bazi plastike koji su jeftini i podjednako efikasni kao OLED-i napravljeni od stakla. Pogledajte ceo intervju sa istraživačima ispod teksta.

"Ovo otkriće, koje otključava pun potencijal OLED-a, predstavlja revoluciju ka energetski efikasnim, fleksibilnim displejima otpornim na udarce", kaže profesor Ženg-Hong Lu, predsednik istraživačkog centra u departmanu Organske optoelektronike Univerziteta u Torontu (Organic Optoelectronics of the University of Toronto). Sve do sada istraživači su mogli razviti fleskibilne, jeftine OLED-e, ali efikasnost tih OLED-a se nije mogla porediti sa onom koja je bazirana na staklenoj podlozi.

Tim sa Toronto univerziteta upario je fleksibilnu plastičnu podlogu sa 50 do 100 nanometara debelim slojem tantalovim oksidom - materijal za oblogu optike - pre nego što su postavili film organskih elemenata koji emituju svetlo. Tantalov oksid je uspeo da pojača napon elektriciteta i samim tim obezbedi jačinu svetlosti koja, generalno, nije dostupna kod plastičnih podloga OLED-a.

Ovo revolucionarno otkriće bi moglo da poploča put sjajnijim i efikasnijim organskim diodama koje emituju svetlo koje su jeftinije za proizvodnju. Tim je zamislio da se nova tehnologija OLED-a štampa sa tehnikom "novinske štampe" slične onoj koje je razvila kompanija General Electric.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ROCA
ROCA
ZAPREŠIĆ
www.hr.roca.com

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;