Projekat Minzhu Plaza u Dalijanu u Kini

02.11.2011. | WAN

Projekat Minzhu Plaza nalazi se u gradu Dalijanu u naselju Žongšan. Planom je predviđeno da projekat bude luksuzna apartmanska zgrada sa mešovitom funkcijom. Lokaciju čine dva placa koja oba gledaju ka trgu Minzhu - koji je jedan od onih trgova ruskog tipa izgrađen početkom kolonijalne ere u 19. veku.

Između dva placa nalazi se jedna od radijalnih ulica koje kreću od trga - Mingze put. Dalijan je odlučan u tome da postane vodeći ekonomski grad u severnoj Kini. Takođe, on je veoma poznat po svojoj kulturi i istoriji. Naselje Žonšan, lokacija gde je projekat smešten, je mešoviti urbani i istorijski deo Dalijana.

Stvaranje gradskog repera, kao i održavanje lokalnog karaktera Dalijana je postalo najvažnije pitanje koje su arhitekte obrađivale u ovom projektu. Kroz analizu lokacije oni su zaključili da će tri kulturne karakteristike uvrstiti u projekat: kulturu lučkog grada, ambijenta trga i kulture tramvajskog prevoza.

U kineskoj tradiciji luka označava povratak kući, imajući u vidu da trgovi imaju veliku ulogu u povezivanju različitih delova Dalijana, projektantski biro Leigh & Orange je pokušao da uvrsti koncept da trg, kao mesto koje je u posebnim sećanjima građana, bude deo njihovog povratka kući. U ovom procesu, kultura trga nije nije samo diskutovana u velikom urbanom smislu prema gradu već i u malom nivou; kao gradivni blokovi, kao životni prostori i kao domovi.

Arhitekte su istraživale istoriju Mizhu trga i pronašli su da je on jedini trg u Dalijanu kroz koga je prolazio tramvaj. Zbog toga je u prizemnom nivou, gde se nalaze prodavnice, uvedena nova tramvajska linija koja prolazi kroz komercijalni trg. Pored toga, u okviru uređenja trga postavljeno je dosta različitih šablona kretanja koji doprinose "iluziji" dinamičkog pokreta u okviru trga.

Projektovani urbani pejzaž nudi novi identitet ovog dela grada koji održava i podseća ljude na "kolektivno pamćenje" u gradskom životu. Što se tiče podijuma i izdignutog dizajna kule, arhitekte su projektovale fasadu kao integralni, kulturni, element grada. Na osnovu analiza urbanih tkanina i boja okruženja, eksterijer nove kule je napravljen od duplog sloja sivog stakla i zaklona od sunca koji su napravljeni od različitih gustina terakota ramova, koji ujedno optimizuju preglednost i osenčenje. Noću će svetleći javni prostor postati reprezentativni pokretač aktivnosti u okruženju.

Linkovi:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...
Snezana 07.07.2021.
Moje postovanje. Imam kucu kominovanu naboj...