INFONET-468X60-BANNER

Projekat Minzhu Plaza u Dalijanu u Kini

02.11.2011. | WAN

Projekat Minzhu Plaza nalazi se u gradu Dalijanu u naselju Žongšan. Planom je predviđeno da projekat bude luksuzna apartmanska zgrada sa mešovitom funkcijom. Lokaciju čine dva placa koja oba gledaju ka trgu Minzhu - koji je jedan od onih trgova ruskog tipa izgrađen početkom kolonijalne ere u 19. veku.

Između dva placa nalazi se jedna od radijalnih ulica koje kreću od trga - Mingze put. Dalijan je odlučan u tome da postane vodeći ekonomski grad u severnoj Kini. Takođe, on je veoma poznat po svojoj kulturi i istoriji. Naselje Žonšan, lokacija gde je projekat smešten, je mešoviti urbani i istorijski deo Dalijana.

Stvaranje gradskog repera, kao i održavanje lokalnog karaktera Dalijana je postalo najvažnije pitanje koje su arhitekte obrađivale u ovom projektu. Kroz analizu lokacije oni su zaključili da će tri kulturne karakteristike uvrstiti u projekat: kulturu lučkog grada, ambijenta trga i kulture tramvajskog prevoza.

U kineskoj tradiciji luka označava povratak kući, imajući u vidu da trgovi imaju veliku ulogu u povezivanju različitih delova Dalijana, projektantski biro Leigh & Orange je pokušao da uvrsti koncept da trg, kao mesto koje je u posebnim sećanjima građana, bude deo njihovog povratka kući. U ovom procesu, kultura trga nije nije samo diskutovana u velikom urbanom smislu prema gradu već i u malom nivou; kao gradivni blokovi, kao životni prostori i kao domovi.

Arhitekte su istraživale istoriju Mizhu trga i pronašli su da je on jedini trg u Dalijanu kroz koga je prolazio tramvaj. Zbog toga je u prizemnom nivou, gde se nalaze prodavnice, uvedena nova tramvajska linija koja prolazi kroz komercijalni trg. Pored toga, u okviru uređenja trga postavljeno je dosta različitih šablona kretanja koji doprinose "iluziji" dinamičkog pokreta u okviru trga.

Projektovani urbani pejzaž nudi novi identitet ovog dela grada koji održava i podseća ljude na "kolektivno pamćenje" u gradskom životu. Što se tiče podijuma i izdignutog dizajna kule, arhitekte su projektovale fasadu kao integralni, kulturni, element grada. Na osnovu analiza urbanih tkanina i boja okruženja, eksterijer nove kule je napravljen od duplog sloja sivog stakla i zaklona od sunca koji su napravljeni od različitih gustina terakota ramova, koji ujedno optimizuju preglednost i osenčenje. Noću će svetleći javni prostor postati reprezentativni pokretač aktivnosti u okruženju.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;