INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi prototip MIT-ovih pristupačnih kuća sagrađen u Kini

21.09.2011. | Bridget Borgobello | Gizmag

Pokrenut 2009. godine, projekat 1K House Tehnološkog instituta u Masačusetsu - MIT (Massachusetts Institute of Technology) pred projektante je stavio izazov da dizajniraju pristupačno, održivo stambeno rešenje koje može da popravi uslove za milijarde ljudi u svetu koji trenutno žive sa manje od 1 dolara dnevno.

Pinwhell House (Vetrenjača) koju je projektovao Jing Či Čui (Ying chee Chui) koji je diplomirao na MIT-u, prvi je sagrađeni prototip.

Koncept 1K House pokrenuo je Toni Čoketi (Tony Ciochetti), predsednik MIT-ovog Centra za nekretnine pošto je na svom putu kroz Indiju ugledao četvoročlanu porodicu kako izlazi iz jedne male kolibe od blata. "Ogroman procenat svetskog stanovništva ima urgnetne stambene potrebe", kaže Čoketi. "Možete li da sagradite pristupačno, održivo utočište za tako veliku populaciju?"

Jing Či Čuijeva Pinwheel kuća prvi je izgrađeni prototip, a nalazi se u Mianjangu, u kineskoj provinciji Sičuan. Projekat čini modularan raspored sa zidovima od šuplje opeke, čeličnim armaturnim šipkama, drvenim kutijastim nosačima, središnjim dvorišnim prostorom, a izgrađen je tako da može da izdrži zemljotres jačine 8,0 stepeni.

"Gradnja je sasvim jednostavna, zato što ako znate da izgradite samo jedan modul, možete da izgradite i celu kuću", kaže Čui.
Čui je uspeo da sagradi kuću za 5.925 dolara (oko 4.320 evra), što je malo više od dugoročnog cilja – da se jednog dana pristupačne kuće grade za 1.000 dolara (oko 730 evra). Čuijev uspeh nije mali budući da se za taj novac u razvijenom svetu teško može kupiti i polovni automobil. Faktor koji je uticao na konačnu cenu bila je veća kvadratura – umesto predviđenih 45m2 sagrađeno 75m2. Čui je uveren da bi manji objekat mogao biti izgrađen za 4.000 dolara (oko 2.920 evra) ili čak i jeftinije ako bi veći broj kuća bio građen istovremeno.

MIT-ov sledeći projekat počinje narednih meseci sa ciljem da se projektuju jeftini domovi koji će biti građeni nakon velikih katastofa, kao što je bila martovska katastrofa u Japanu.

"To je deo odgovornosti arhitekte, da stvori ove prostore za život ljudi", kaže Čui. "To je od srca."

Link: 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;