INFONET-468X60-BANNER

Čista briljantnost u Vankuveru

08.09.2011. | WAN

Kampus Univerziteta Britanske Kolumbije u Vankuveru ove nedelje slavi zvanično otvaranje novoizgrađenog Odseka za botaniku i zoologiju. Ovaj prostor je opisan od strane profesora Karla Daglasa sa Odseka za botaniku i zoologiju kao: "topao, moderan, funkcionalan i veoma dobro projektovan". Rebovirane obrazovne prostorije su rezultat devetnaestomesečnog projektovanja arhitektonskog biroa Aston Ostry Architects.

Prvobitno projektovan od strane biroa Sharp i Thompson i izgrađen 1948. godine, kampus Univerziteta u Vankuveru dobijao je dodatna krila i objekte koji su projektovani od strane mnogih arhitektonskih studija. Skorašnji projekat biroa Aston Ostry Architects - delimično finansiran od strane Government of Canada’s Knowledge Infrastructure programa - spaja dva najposećenija odseka u jedan savremeni, fleksibilni i veoma inteligentni okvir, a sve u skladu sa sadašnjim standardima u građevinarstvu.

Objekat je površine od 15.700 metara kvadratnih i inkorporira veliki broj laboratorija, akvarijuma, prostora za istraživače, učionica i zajedničkih prostorija u južnom i zapadnom krilu kampusa. Kao i kod svih velikih obrazovnih projekata ove prirode, održivost je igrala bitnu ulogu u projektovanju. Završena krila su dobila LEED Gold standard zahvaljujući delimičnoj nadogradnji fasade objekta, novim prozorima sa duplim ramovima, visoko efikasnim osvetljenjem, sistemima za grejanje i hlađenje, povratku gubitka toplote, visoko efikasnim pumpama i smanjenoj potršnji vode.

Jedna od najefektivnijih novina jeste serija seizmičkih podupirača koji ne samo da podmiruju najnovije strukturalne zahteva po pitanju bezboednosti objekata od zemljotresa, nego su i obloženi sa laminiranim staklenim panelim na kojima su odštampane apstraktne forme koje se odnose na botaniku ili zoologiju. Kada su noću osvetljeni, ovi sjajni paneli su jednostavno ali i fisoko efikasno estetsko rešenje, koje pritom osvetljava put unutar samog kampusa. Staklo sa šablonima, prirodni drveni paneli i dodatni kružni šabloni koriste se interno da bi idnetifikovali različite prostore, laboratorije, i ohrabrili interakciju između studenata i nastavnog osoblja.

U mirnom okruženju koji je karaktrističan za Univerzitet, biro Aston Ostry Architects je integrisao inovativne tehnološke elemente staklima na objektu. Deo probnog projekta UBC-led, prototipna tehnologija razvijena od strane kompanije SunCentral je instalirana na objektu. Ova tehnologija omogućava dublji prodor sunčevih zraka unutar objekta. Ovo inovativno rešenje smanjuje energetsku potrošnju objekta i, samim tim, smanjuje emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a i troškove električne energije.

Najveća mera uspeha jeste reakcija svakodnevnih korisnika prostora, i jasno je da je ovaj projekat to i postigao s obzirom da je dr. Džef Ričards, profesor na departmanu za zoologiju, izjavio: "Biro Aston Ostry je transformisao običnu, ostarelu, neefektivnu akademsku zgradu u uzbudljiv i živahan istraživački prostor. Otvoreni koncept istraživačkih laboratorija koje su projektovane efikasno i fleksibilno, dok izbor materijala, pogodnosti, i koncept dizajna pružaju udoban i prijateljski prostor. Ovaj koncept je, takođe, vidljiv i kroz renovirane kancelarije, sale za sastanke i strateški postavljena mesta za zajedničko druženje koji služe kao jezgro interakcije između profesora i studenata."

Linkovi:

  • Aston Ostry Architects - link
  • Geopolis - proširenje kampusa Univerziteta u Lozani - link
  • Građevinski i ekonomski bum univerziteta Masačusets u Bostonu - link
  • Univerzitet u Saudijskoj Arabiji KAUST dobitnik LEED Platinum sertifikata - link
  • Institut Living Building dodelio je prve sertifikate za najzelenije zgrade - link
  • Velike izmene regulative za omotače zgrada u Kanadi - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;