INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Meksiko Siti pravi najveći urbani park na svetu

26.08.2011. | Inhabitat

Vodeći meksički arhitekta i pejzažni urbanista Iñaki Echeverria pre nedelju dana je podeli sa javnošću njgov najnoviji projekat, koji kada se bude završi biće najveći urbani park na svetu. Nazvan El Parque Ecologico Lago de Texcoco (Ekološki park jezera Texcoco), ovaj prostran, projekat je zamišljen kao zeleni urbani pejzaž koji uključuje močvarne predele, jezera, i javne prostore u Meksiko Sitiju. Planirana restauracija jezera je masivan poduhvat s obzirom da će se po planu prostirati na preko 14.000 hektara prostora - što je 41 put veća površina od Central parka u Njujorku.

Arhitekta Echeverria se nada da će centralna ulica u Meksiko Sitiju koja je bila prekrivena Texcoco jezerom biti preuzeta i da će se u njoj stvoriti novi, urbani, prostor koji kombinuje prirodu sa infrastrukturom. Površina planiranog parka je istorijski bila pokrivna sa Texcoco jezerom i manjim vodenim površinama.

U stvari, region Texcoco-a je uređivan već vekovima s obzirom da su kanali i nasipi građeni da kanališu vodu Meksiko Sitija još u vreme astečkog vladara Montezume oko 1400. godine. Jedan od ciljeva parka jeste da stvori otpornu i održivu zelenu granicu masivnom rastu koji Meksiko Siti doživljava (populacija je narasla sa 3 miliona 1950. godine na više od 20 miliona danas).

U skladu sa ovim ciljevima, urbanistički projekat koji je predložio Echeverria i njegov tim vodi se dugačkom istorijom pejzažne arhitekture koje Meksiko ima. Texcoco park će postati najveća zelena infrastruktura u dolini Meksiko Sitija, ujedno privlačeći pažnju na veliku napuštenu površinu grada.

Projekat predviđa stvaranje jezera, močvara, poljana i šumskih habitata, zajedno sa društvenim baštama i, takođe, će uključivati instalacije obnovljive energije kao što su solarne i vetro instalacije i integrisani transportni sistem. Dodatno, arhitekta je projektovao mnoštvo sportski objekata, biciklističkih i pešačkih staza, igrališta i centra za posetioce.

Ono što je, takođe, vredno pažnje jeste da je jedan od jedinstvenih ekoloških aspekta plana jeste obilje vodenih površina. Park će imati postrojenja za tretiranje otpadnih voda, močvare i stajaće bare koje će funkcionisati kao deo masivnog drenažnog sistema. Ne samo to već će zelena infrastruktura parka služiti kao sistem odbrane od poplava urbanog dela Meksiko Sitija.

Linkovi:

  • Madrid Rio: multifunkcionalni zeleni prostor - link
  • Crvena traka – Qinhuangdao, Kina - link
  • Devet najvećih i najboljih primera gradskih parkova - link
  • Highbrook – biznis park, Novi Zeland - link
  • Šest odličnih parkova napravljenih od rehabilitovanih urbanih struktura - link
  • Zdravi javni prostori - čovekovi instikti i uređene javne površine - link
  • Beograd krase 52 parka - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;