INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Lista finalista za RIBA Stirling Prize 2011

15.08.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Među priznanjima kojima prestižni Royal Institute of British Architects (RIBA) nagrađuje arhitektonsku zajednicu, nagrada Stirling je sigurno jedna od poželjnijih. Dugo je smatrana britanskom najvažnijom nagradom za arhitekturu, a dodeljuje se za građevinu „izgrađenu ili projektovanu u Britaniji“, a pobeda, osim časti, donosi i 20.000 funti. RIBA je pre nekoliko dana izvestila nominacije, a one uključuju popriličan broj poznatih imena, istih kao i prošlih godina. Ovogodišnji pobednik će biti proglašen prvog oktobra.

Evelyn Grace Academy

Listu svakako predvodi favoritkinja Zaha Hadid, sa svojim projektom Evelyn Grace Academy. Reč je o nekarakteristično praktičnoj građevini: velikoj školi sa igralištem koja je smeštena na parcelu veličine 1,4 hektara, i to u delu grada sa najvećom stopom kriminaliteta u zapadnoj Evropi. Ipak, nakon mnoštva nominacija, tek je za MAXXI u Rimu, uspela dobiti prvog Stirlinga prošle godine.

An Gaelaras

Biro O’Donnell + Tuomey autori su zanimljivog centra An Gaelaras u Severnoj Irskoj. Objekat je ograđena susednim zgradama na tri strane, tako da samo na jednoj otvorenoj fasadi ima prozore. Centar je projektovan kao mesto za proučavanje i učenje kulture irskog jezika, a s obzirom na spoljašnji kontekst, maksimalno se vodilo računa o izgledu enterijera.

An Angel Building

Projekt prenamene starih zgrada iz 80-ih, The Angel Building u Londonu, nastoji redefinisati stanovanje, doneti mnogo više prozračnosti i zelenila, ali i povećati vrednost nekretnina čitavom susedstvu. Autori su Allford Hall Monaghan Morris, koji su s navedenim projektom postavili novi model komercijalnog razvoja u Londonu.

Folkwang muzej

David Chipperfield Architects je biro koji je već dobio jednu Stirling nagradu, ali je i dobitnik ovogodišnje Mies van der Rohe nagrade. Projektom nadogradnje Folkwang Muzeja u Essenu u Nemačkoj, Čiperfild je nastavio svoju estetiku modernizma punog prozračnosti i visoko poliranog sjaja.

Royal Shakespeare and Swan Theatres

Royal Shakespeare and Swan Theatres, novo pozorište u Šekspirovom rodnom Stratford upon Avon-u, biroa Bennetts Associates Architects, projekt je koji je zanimljiv zbog načina na koji se ophodi sa istorijom. Gest dodavanja tornja važan je kako bi se povećala vidljivost i značaj pozorišta u gradu, ali se vodilo računa da se iskoriste stare pozorištne daske na kojima je nekad hodao Lorenc Olivier.

Velodrom

Konačno, u listu nominiranih je ušao i jedan od projekata za nadolazeće Olimpijske igre. Velodrom u Olimpijskom parku biroa Hopkins Architects Partnership, dobio je mešane kritike, ipak njegova elegantna pojavnost, naglasak na prirodnim bojama i gotovo intimni pristup dizajnu sportskog objekta, predstavlja jednog od najjačih konkurenata za nagradu.

Linkovi:

  • RIBA - Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije - 176. godina tradicije - link
  • RIBA - link
  • Lista finalista za RIBA Stirling Prize 2010 - Zaha Hadid favorit na kladionici - link
  • Tema jeseni 2007 - RIBA Stirling Prize - link
  • Princ Čarls vs. RIBA - demokratija vs. profesionalizam - link

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;