INFONET-468X60-BANNER

Kina se zainteresovala za energetsku efikasnost

13.07.2011. | New York Times

Kineska vlada razmatra planove da subvencioniše korišćenje energetski efikasnih materijala i tehnologija obnovljivih energija na novim zgradama i ohrabruje lokalne i pokrajinske vlade da nametnu strožije standarde efikasnosti od nacionalnih minimuma.

Pojačani kineski interes u čuvanju energije - odgovor na nedostatak električne energije i restrikcija koje su se dešavale ove godine, kao i dugoročnije sigurnosne brige oko uvoza energije - dešava se u momentu kada građevinska industrija nastavlja da se razvija nezaustavljivim tempom. Prošle godine Kina je progutala osam puta više cementa od svetskog potrošača broj dva, Indije, a trenutno vodi u potrošnji čelika i drugih industrijskih materijala.

Sa migracijama stanovništva od 13 miliona do 21 milion svake godine iz ruralnih područja u gradove - broj koji je isti kao i broj populacije Njujorka - građevinska industrija gradi stambena naselja i kancelarijske zgrade ubrzanim tempom sa malo osvrta na energetsku efikasnost.

Procene kineskih zvaničnika pokazuju da komercijalne i kancelarijske zgrade koriste 10 do 20 posto manje električne energije po kvadratnom metru od sličnih objekata na zapadu. Ali te uštede ne dolaze zbog boljeg projekta već od termostata koji su podešeni na 26 stepeni Celzijusa leti i, neverovatnih, 18 stepeni zimi.

Direktori kompanija u staklarskoj industriji i industriji drugih materijala kažu da kineske građevinske kompanije oduvek biraju jeftinije, manje izolovane materijale zato što zgrade u Kini često menjaju vlasnike i vlasnici retko gledaju na dugoročnu isplativost uštede električne energije.

Rast građevinske industrije je glavni razlog zašto je Kina preuzela titulu najvećeg potrošača električne energije od Sjedinjenih Američkih Država. Kina je, takođe, prevazišla SAD kao najveći proizvođač gasova odgovornih za globalno zagrevanje. Premda, ona poprilično zaostaje u emisijama štetnih gasova i potrošnji električne energije po osobi, iz prostog razloga zato što ima više od četiri puta više stanovnika nego SAD.

Hao Bin, direktor centra za energetsku efikasnosti pri kineskom Ministarstvu građevinarstva i urbano-ruralnog razvoja, izjavio je da je ministarstvo usvojilo sistem ocenjivanja energetske efikasnosti za nove komercijalne i vladine zgrade, ali da je želelo da uvede fiskalne podsticaje za izvođače ne bi li oni koristili efikasnije materijale i primenjivali tehnologije obnovljive energije. Najefikasniji smer leži u subvencijama za materijale, s obzirom da su vladina istraživanja došla do zaključka da bi mera oslobađanja dela poreza bila manje efikasna, kaže Bin.

Neki kineski gradovi i provincije, od Pekinga na severu do Junana (Yunnan) na jugozapadu, već imaju ograničene subvencije za građevinske materijale, uključujući izolaciju i krovne solarne grejače vode. Ovi grejači imaju cevi punjene vodom koje su postavljene u cik-cak poziciju ispred reflektivne površine koja koncentriše sunčane zrake na cevi.

Kineska centralna vlada započela je preliminarne korake ka subvensionisanju izolacija fotonaponskih solarnih sistema, ali Ministarstvo finansija je usporilo ovaj projekat zbog zabrinutosti oko potencijalnih troškova. Kina već sada proizvodi više od polovine solarnih panela na svetu, ali većinu njih izvozi.

Gospodin Hao nije želeo da da datum uvođenja ove nacionalne podsticajne politike za energetski-efikasne građevinske materijale i nije precizirao koji materijali će moći da se kvalifikuju.


Pitanje koje ljudi koji određuju ovu politiku sebi postavljaju, kaže on, jeste: "Kako možemo imati politiku zasnovanu na štapu i šargarepi koja bi bila zamenjena našim sistemom ocenjivanja?"

Vlade provincija su već započele subvencionisanje izgradnje fabrika koje proizvode energetski-efikasne proizvode kao što je staklo izolovano sa tri sloja.

Kompanija Hongda Vacuum, proizvođač premaza za stakla za solarne panele i izolovanih prozora, kupila je vredno zemljište pored autoputa na obodu grada Čangša (Changsha) u Hunan provinciji za trećinu cene industrijskog zemljišta u to vreme, rekao je Huang Le, marketing direktor preduzeća. Povećanje cene zemljišta od tada znači da je vrednost ovog poseda uskoro postala deset puta veća nego kada ga je preduzeće kupilo, sa popustom, 2005. godine, rekao je Le u intervjuu prošle godine.

"Dobili smo popust zato što imamo dobar projekat, nešto što je vlada želela da promoviše", kaže Le, i dodaje da kompanija može opet da pozajmi od vlade uprkos ceni zemljišta i da na taj način finansira proširenje fabrike.

Centralna vlada je već renovirala skoro 5.000 sopstvenih objekata u severnoj Kini, pri čemu je vođeno računa o postavci dodatne izolacije. Takođe, ona je subvencionisala slična renoviranja za zgrade u vlasništvu provincija, opština ili sela.

Komplikacija za Kinu je da poslednji petogodišnji plan, koji počinje od ove godine, traži veliko povećavanje izgradnje manjih objekata koji ne daju veliki priliv novca - tradicionalno, ovo je deo građevinske industrije koji ne pravi velike profite i ima sklonost ka korišćenju jeftinih materijala - zajedno sa poboljšanjem projektovanja i izvođenja ostalih tipova objekata.

Ali Žou Jiang (Zhou Jiang), analitičar ministarstva građevine, kaže da energetski-efikasni materijali poskupljuju izgradnju objekata za samo 5 do 10 posto.

"Moguće je da gradimo objekte manjih površina kao zelene kuće", kaže gospodin Žou.

On i gospodin Hao bili su govornici na otvaranju konferencije Global Green Building China Focus 2011 u Šangaju.

Jedinu stvar koju nisu istakli jeste koliko bi trebalo vremena da energetski štedljivi materijali isplate sami sebe kroz uštedu energije. Kineska vlada je držala cenu električne energije vrlo nisko kao meru protiv inflacije uprkos ceni uglja, dominantnog resursa za proizvodnju električne energije zemlje, koja se duplirala za poslednjih pet godina.

Kineske elektroenergetske kompanije odgovorile su na ovo ograničavanjem radnih sati termoelektrana koje rade na ugalj u poslednje dve godine i usporenom izgradnjom novih elektrana, izazivajući na ovaj način restrikcije koje su privukle pažnju javnosti na energetsku efiksanost zgrada.

Cena električne energije za stambene objekte niža je za polovinu od cena u SAD-u. Cena industrijske struje u Kini je zvanično veća od cene u SAD-u, ali veliki ili politički povezani korisnici često dobijaju popuste.

Linkovi:

  • Kina - vodeća sila u finansiranju industrije obnovljive energije u 2010. godini - link
  • Kina organizuje takmičenje Solar Decathlon 2013. godine - link
  • Šta danas proizvode kineske fabrike: Gradovi u kutijama - link
  • Solarni klima-uređaji - Kinezi izvoze 50.000 komada za SAD - link
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;