INFONET-468X60-BANNER

Budućnost osvetljenja

12.07.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Kako tradicionalne inkandenscentne sijalice postaju prevaziđene, nove, energetski efikasne zamene brzo preuzimaju tržište - i one mogu vremenom promeniti način na koji osvetljavamo naše domove.

U Sjedinjenim Američkim Državama donesen je novi zakon koji će ugasiti 131-godišnju sijalicu Tomasa Edisona, koju su korisnici oduvek povezivali sa toplinom doma.

Od 1. januara, tradicionalne inkandenscentne sijalice od 100 i 150 vati ne prodaju se više u saveznoj državi Kaliforniji. A za godinu dana, ove energetski neštedljive sijalice neće se prodavati nigde u Sjedinjenim Američkim Državama.

Godine 2013, inkandenscentna sijalica od 75 vati će, takođe, otići u istoriju (Kalifornija će ih izbaciti iz radnji godinu dana ranije). Dok će 2014. godine Amerikanci morati da se oproste od njihovih omiljenih - iako energetski neefikasnih - inkandescentnih sijalica od 60 i 40 vati.

Rezultat prelaska na efikasnije kompaktne fluoroscentne sijalice (CFL - Compact Fluorescent Light) ili na najnovije visokoefikasne halogene koje su proizvođači predstavili značiće mnogo veće cene - oko 2 dolara za sijalicu nasuprot dosadašnjih 50 centi za inkandenscentne. Ali osim toga, za mnoge graditelje, promena će proći neopaženo zato što se, za sada, menjaju samo sijalice a ne i grla.

„Nije tako teško promeniti navike u pogledu korišćenja energetski efikasnih sijalica“, kaže Džim Bejles (Jim Bayless), vlasnik građevinske kompanije GreenBuild Construction iz Folsoma u Kaliforniji.

U stvari, prema procenama Nacionalnog udruženja proizvođača električne opreme (National Electrical Manufacturers Association), oko četvrtina prodatih sijalica u Americi jesu CFL sijalice, i mnogo stručnjaka ih je prihvatilo. Oni koji nisu, savetuje Leri Vajnštajn (Larry Weinstein), predsednik dizajnerske kompanije DBS-Shared Solutions America iz San Dijega, trebalo bi da ih prihvate.

„Arhitekte i izvođači u većini slučajeva sada posluju sa gubicima“, kaže Leri. „Onima koji su dovoljno mudri da shvate da postoji zavidno tržište za energetski efikasne kuće ide veoma dobro.“

Derek Grinauer (Derek Greenauer), menadžer u D&R International, konsalting kompaniji o energetskoj efikasnosti, slaže se. „Ako se izvođači ne opamete i ne počnu da koriste LED (light-emitting diode) osvetljenje i tehnologije, kao i druge nove proizvode koje će imati za osvetljavanje domova, mogu slobodno da se oproste od zelenog talasa koji će razdvojiti konkurentne izvođače od onih koji to nisu.“

Izvođači i vlasnici nekretnina koji će žaliti zbog gubitka poznate inkandescentne sijalice u obliku slova A, kaže Vajnštajn, radiće to samo zato „što ne znaju za bolje“.

Ono što oni možda ne znaju jeste činjenica da CFL sijalica - najverovatnija zamena ujedno i za ugradno kućno osvetljenje i za nosive izvore svetlosti kao što su stone lampe - traje oko pet godina i koristi 75% manje energije od tradicionalnih, inkandescentnih sijalica, koje se kvare, u proseku, posle sedam meseci normalnog korišćenja. CFL sijalice koštaju oko četiri puta više od inkandescentnih.

Ono što sigurno većina ne zna jeste razlika između lumena - količine svetlosti, od jula na kutijama sijalica vidno istaknuta na zahtev vlade SAD-a – i vata, dosadašnjeg merila prosečnog potrošača o tome koliko je jaka svetlost određene sijalice.

Na primer: Stara inkandescentna sijalica od 60 vati proizvodi 800 lumena. Dakle, ako izvođači ili vlasnici nekretnina žele da zamene sijalice od 60 vati sa sličnom, ali energetski efikasnijom sijalicom, treba da biraju između CFL sijalice, visokoefikasnih halogenih ili LED sijalica koje proizvode 800 lumena. Ta informacija će biti jasno ispisana na pakovanju od jula.

„Veliki izazov“, kaže Hempton Njusam (Hampton Newsome), advokat i glasnogovornik za Federalnu trgovačku komisiju SAD-a (Federal Trade Commission), „jeste pomoći ljudima da shvate da kada traže količinu svetlosti koju sijalica proizvodi, gledaju u lumene.“

Zato je dobro što prelaz sa dosadašnjih sijalica na energetski efikasnije traje tri godine, kaže Piter Soarez (Peter Soares), direktor razvoja proizvodnje Philips-a. „To će potrošačima obezbediti vreme da razumeju zakonodavstvo“, kaže on.

Mada to može potrajati. „Edukacija potrošača o sijalicama nije postojala dugo, dugo vremena“, primećuje Teri Mekgovan (Terry McGowan), direktor inženjeringa Američkog udruženja proizvođača osvetljenja (American Lighting Association). „Činjenica je da potrošači donose odluke kada se nađu ispred polica i da se zbune sa svim tim etiketama. Stvarno ne znam šta će raditi.“

Njegovo predviđanje: „Kada god se desi neka promena, uvek postoji malo ludila.“ Uistinu, neki očekuju da će potrošači pojuriti ka inkandescentnim sijalicama kako se 1. januar 2012. godine približava, nagomilavajući ih kao mleko i hleb pre snežne oluje.

Razumevanje pravila

Dok će novi zakon postepeno izbaciti iz upotrebe tradicionalnu sijalicu, on neće zabraniti njenu upotrebu. Umesto toga, američko Ministarstvo energije (DOE - Department of Energy) postavilo je standard energetske efikasnosti za sve sijalice, a današnje standardne inkadescentne sijalice ne mogu postići te standarde. Nove, efikasne halogen sijalice – oblika kao inkandescentne sijalice - mogu da postignu te standarde. One nisu efikasne kao što su kompaktne fluoroscentne sijalice (CFL), ali one emituju istu, toplu svetlost kao njihove zabranjene rođake i lakše ih je prigušiti nego tvrdoglave CFL sijalice, od kojih većina može da se priguši samo do određenog nivoa.

Prema novim pravilima, sve sijalice će trošiti 25% do 30% manje energije u odnosu na tradicionalne proizvode danas. Do 2020. godine, sve sijalice bi trebalo da budu 70% efikasnije.

CFL sijalice su već za 70% efikasnije od tradicionalnih inkandescentnih sijalica. Visoko efikasne halogen sijalice efikasnije su za oko 30%, tako da one predstavljaju dobar izbor za sada, ali neće biti 2020. godine osim ako proizvođači ne nađu način da ih unaprede.

Super efikasne, dugotrajne LED sijalice ispunjavaju sve kriterijume, s obzirom da su oko 90% efikasnije od inkandescentnih, ali toliko su inovativne i tako skupe da se projektanti i izvođači retko usuđuju da ih uključe u svoje projekte. Ipak, Soarez iz kompanije Philips Lighting veruje da će projektanti i izvođači gravitirati prema mešanom korišćenju energetski efikasnih halogenki, CFL sijalica i LED sijalica.

Najednostavnije rešenje, koje on sugeriše, jeste ugradnja tradicionalnih grla i upotreba štedljivih sijalica kao što su halogen, CFL ili LED sijalice. Uistinu, tradicionalna grla daju korisnicima najviše fleksibilnosti zato što su ona kompaktibilna sa većinom sijalica. „Graditelji koji se još uvek drže inkandescentnih sijalica preći će na halogene“, predviđa Soares. „Oni koji već koriste CFL sijalice preći će na LED. Na kraju, postojaće dosta izbora na policama.“ I to će možda uvesti promenu u načine na koji ljudi osvetljavaju svoje domove.

„Izvođači se već trude da nametnu upotrebu CFL sijalica u kućama“, primećuje Mekgovan, „tako da to neće biti tako dramatična promena. Ali to je nešto na šta će morati da obrate pažnju. Jednostavno, moraće da obrate pažnju, jer će samo ti proizvodi biti dostupni u prodaji.“

To bi trebalo da bude dobra stvar, kometariše dizajner osvetljenja Glen Hajmiler (Glenn Heimiller), predsednik odbora za energiju i održivost Međunarodnog uruženja dizajnera osvetljenja (International Association of Lighting Designers). „Ako žele da ugrade energetski efikasnije osvetljenje, ne bi trebalo da brinu zbog gubitka inkandescentnih sijalica“, kaže on. „Ono što bi trebalo da vidite u dobrom projektu osvetljenja, jeste kombinacija različitih svetlosnih izvora.“

Soarez se slaže sa time. „Projektanti i investitori često se opredeljuju za jeftine inkandescentne sijalice samo zbog cene,“ kaže on. Sa tim jeftinim relikvijama van tržišta, predviđa on, profesionalci bi trebalo da se koncentrišu na dostavu sijalica koje su najprikladnije današnjim grlima, prostoriji u kojoj se nalaze i životnim stilom vlasnika.

Šta nam to donosi budućnost

Još uvek se projektanti, investitori i dizajneri osvetljenja slažu da je LED sledeća velika stvar u osvetljenju - sa ili bez zakona koji će naterati graditelje i potrošače u tom pravcu.

„Uzimamo proizvod koji je bio za jednokratnu upotrebu i pretvaramo ga u proizvod koji traje duže“, kaže Soares, koji primećuje da LED sijalice mogu da traju nešto više od 25.000 sati – dok neki predviđaju da mogu da sijaju duplo duže od toga. Kada se njihova visoka cena smanji, visokotehnološko, visokoefikasno osvetljenje će, najverovatnije, promeniti način na koji svet osvetljava svoje objekte.

Mnoge LED sijalice za kućnu upotrebu pakuju se u tradicionalnim pakovanjima, sa srednjim brojem zavrtnja na bazi sijalice tako da mogu da stanu u standardna grla i na taj način zamene tradicionalne inkandescentne sijalice. Ali ubrzo, kaže Mekgovan, one neće izgledati uopšte kao sijalice, iz prostog razloga zato što one to i nisu. „To će biti instalacija koja se osvetljava iznutra, ali vi nećete videti nikakvu sijalicu u njoj - samo čipove i površine i izvore svetlosti“, dodaje on. „Izgledaće sasvim drugačije.“

Ali izgled nije jedina razlika koju će postepena gravitacija ka LED sijalicama stvoriti.

Mekgovan predviđa da će LED sijalice promeniti elektroinstalacije u svetu. LED sijalicama nisu potrebni visokonaponski kablovi kao što ih imamo danas u zgradama. Tako da će niskonaponski umeci, konektori i instalacije zauzeti to mesto.

On predviđa vreme kada će sami zidovi biti elektroprovodljivi tako da izvori svetlosti nemaju potrebu za kablovima.

„Ne znam šta će projektanti i izvođači raditi dok to vreme ne dođe“, kaže Mekgovan. „Ali veoma je jasno da će ovo otvoriti ceo spektar mogućnosti postavljanja svetla tamo gde želimo i tamo gde ga sada nemamo“.

 

 

Komentari: 1

DiplomiraniDuduk 15.11.2011 21.28.15

Upoređivanje sijalica samo po količini svetla (tj. broju lumena) isto je kao upoređivanje hrane samo po kalorijama. Jasno je da dobro zamašćeno testo ima više kalorija i jeftinije je, nego supa, meso sa prilozima i salata. Ostaje pitanje: šta je zdravije?
Za osvetlenje je pored količine svetla veoma važan i spektar koji odgovara ljudskom oku. Kod fluorescentnih sijalica spektar uslovljava znatno jače osvetlenje pa uštede ni blizu nisu tolike kako se to predstavlja!
Kao i obično u pitanjnu je veoma jak lobi koji nameće svoje proizvode pre svega zbog sopstvenog profita.

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;