INFONET-468X60-BANNER

Toranj R432, Meksiko Siti

07.07.2011. | WAN

Granice savremene arhitekture u Meksiko Sitiju pomeraju se iz godine u godinu otkad je Fernando Romero predstavio projekat Muzeja Soumaya (tekst o projektu možete pogledati ako kliknete na link na dnu strane) 2007. godine. Završen marta ove godine, konkavni muzej umetnosti postao je prepoznatljiva ikona grada, pozivajući ujedno ambiciozne i uspešne arhitekte da testiraju svoju genijalnost u ovom okruženju koje se polako afirmiše kao novo igralište za smele.

Krajem 2009. godine, arhitektonska firma Foster + Partners predstavili su živopisni koncept za Campus Biometrics, njihov prvi projekat u Meksiku. Tada je Najdžel Densi (Nigel Dancey), vodeći projektant u firmi Foster + Partners, objasnio da je ne samo ovaj koncept novi za firmu, već i da on širi horizonte Meksiko Sitija: "Ovaj projekat će pomoći u očuvanju životne sredine okruženja, urođenih vrsta biljaka i životinja, vodotokova, kao i važna geološka nalazišta pronađena na mestu izgradnje."

Meksički projektni biro Rojkind Arquitectos slavio je 22. juna početak izgradnje njihovog najnovijeg projekta - R432 tornja - koji će ponosno zauzeti svoje mesto na jednoj od najprestižnijih ulica Meksiko Sitija, Aveniji Reforma. Izdižući se 74 spratova iznad zemlje, toranj sa svojom specifičnom fasadom nalik harmonici, koja se oblikom pruža i smanjuje u odnosu na bazu, daje kontrast glatkoj fasadi najnovijem kulturnom objektu, Muzeju Soumaya.

Unutar talasaste forme fasade biće smešteno 28 spratova stambene namene, 12 nivoa kancelarijskog prostora sa pridodatim parkinzima, 3 sprata sa luksuznim restoranima i lokalima, sa 5 podrumskih nivoa u kojima su smešteni parkinzi za stanare. Smešteni na poslednjih deset spratova jesu prostori namenjeni zabavi i opuštanju, koji obscrbljuju potrebe stanara R432, i ovi prostori uključuju teretane, bazene, spa centre, itd.

Kako Meksiko Siti nastavlja svoj kreativni razvoj, arhitekte uzimaju inspiraciju sa neverovatnih mesta. U ovom slučaju, arhitekte iz firme Rojkind Arquitectos su bili inspirisani pisanjem francuskog filozofa Gaston Bachelard, čije je delo "Voda i snovi: esej o imaginaciji materije" (Water and Dreams: An Essay on the Imagination of Matter) istražuje komparativnu upotrebu različitih materijala, sa fizičkog i figurativnog aspekta.

U apstraktu svog teoretskog ispitivanja, Bachelard iznosi: "Slike čija baza ili materija jeste voda nemaju istu izdržljivost i čvrstoću kao one stvorene od zemlje, kristala, metala i dragih kamenja. One nemaju energičan život kao što to imaju slike vatre... Da bi bila prevarena od strane vodenih fotomorgana, duša mora biti veoma uznemirena. Ovi nežni vodeni fantomi obično su povezani sa iluzijama i imaginacijama koje služe zabavi. Fenomen vode zapaljene prolećnim suncem, dakle, pruža uobičajne, lake, i opširne metafore koje inspirišu drugorazrednu poeziju."

"Mi ne smemo biti očarani ovakvim slikama, čak i ako su prirodne. One ne bude u nama iskonske osećaje kao što to rade slike vatre i zemlje. Zato što su neuhvatljive, one samo daju prolazne utiske. Pogled ka osunčanom nebu dovoljan je da nas ispuni svetlošću; unutrašnjom odlučnošću, neočekivanom porivu dajemo sebe zemlji i njenoj volji, posesivnom zadatku kopanja i gradnje."

Objašnjenje koje su projektanti R432 tornja dali jeste da je ovo kompleskno delo kritičke teorije inspirisalo unutrašnji raspored volumena objekta, deleći tako unutrašnji prostor u zone koje su identifikovane posebnim temama koje je Bachelard prepoznao: mirisima, zvukovima, bojama itd. One se nalaze u metalu, kristalu, vodi, kamenu i semenu.

Ako neko istražuje ovo malo više moglo bi biti zaključeno da su projektanti, ustvari, međusobno delovali sa tekstom filozofa na dubljem nivou - talasasti koncept zgrade kao direktni odgovor na Bachelard-ova razmišljanja o materijalnosti i gustini tzv. vodenih fantoma. Bubrenje staklene fasade se, takođe, može protumačiti kao refleksija piščeve argumentacije da su "turbulentne vode šema za hrabrost" - odvažna zgrada za grad koji polako postaje arhitektonski neustrašiv.

Linkovi:

  • Muzej Soumaya (video) - link
  • Rojkind Arquitectos - link
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;