INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Berlin Neues Museum dobitnik ovogodišnje nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu - Mies van der Rohe Award

13.04.2011. | Canadian Architect

Nojes Muzeum (Neues Museum) u Berlinu dobitnik je nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu - Mies van der Rohe Award. Zgradu je rekonstruisao, spajajući staro i novo, britanski arhitekta Ser Dejvid Čiperfild (David Chipperfield). The Emerging Architect Special Mention award – posebnu nagradu za arhitekte koji dolaze, dobili su Ramon Boš (Ramon Bosch) i Bet Kapdefero (Bet Capdeferro) za Casa Collage u Đironi, Španija. Ceremonija dodele nagrada održaće se 20. juna u Nemačkom paviljonu Mies Van der Roea u Barseloni.


Neues Museum, Berlin, Nemačka

Andrula Vasiliu (Androulla Vassiliou), evropski komesar za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i omladinu, izjavila je: „Čestitam pobednicima koji su stvorili dve izuzetne građevine. Nojes Muzeum spaja prošlost i sadašnjost u zadivljujućoj mešavini savremene arhitekture, restauracije i umetnosti. Casa Collage u Đironi predstavlja još jednu izvanrednu renovaciju koja sjedinjuje stare i nove materijale u hramoničnu celinu.“

Originalni Nojes Muzeum, koji je projektovao Fridrih August Štiler (Friedrich August Stüler), sagrađen je sredinom XIX veka. Zgrada je ozbiljno oštećena u II svetskom ratu, a rekonstrukcija je počela 2003. godine sa ciljem da se objektu vrati nekadašnja slava. Dejvid Čiperfild, koji je na projektu radio u saradnji sa britanskim kolegom, arhitektom Džilijanom Harapom (Julian Harrap), usvojio je dinamičan pristup obnovi. Umesto pokušaja da se pomire razlike između starih i novih elemenata, prošlost i sadašnjost skladno su kombinovane kako bi bila stvorena nezaboravna zgrada sa mnogobrojnim slojevima.

Dejvid Čiperfild, direktor studija David Chipperfield Architects, izjavio je: "Rekonstrukcija Nojes Muzeum-a  je svedočanstvo zajedničkog procesa koji je preduzet u zahtevnom okruženju javnog mnjenja. Rezultat je dokaz ne samo napora tima profesionalaca već i posvećenosti klijenta i gradskih vlasti da se angažuju u ovom zahtevnom i artikulisanom procesu.“

Mozen Mostafavi (Mohsen Mostafavi), predsednik žirija, rekao je: „Obnova Nojes Muzeuma je izvanredno dostignuće. Retko su arhitekta i klijent uspevali u poslovima takve složenosti i istorijskog značaja; naročito u onima koji podrazumevaju i očuvanje i novu gradnju. Ovaj projekat postavio je mnoga estetska, etička i tehnička pitanja. On je primer koji pokazuje šta se saradnjom može postići u kontekstu savremene evropske arhitektonske prakse.


Casa Colllage, Đirona, Španija

Luis Hortet (Lluís Hortet) direktor fondacije Mies Van der Roe izjavio je: „Odluka žirija predstavlja izvanredan izazov s obzirom na visok kvalitet projekata koji su ušli u finale. Nojes Muzeum Dejvida Čiperfilda je veoma važan dokaz toga kako savremene arhitektonske intervencije doprinose ponovnom korišćenju našeg nasleđa usavršavanjem njegovih fukcionalnih kvaliteta i uvođenjem izvanredno projektovanih novih arhitektonskih elemenata za potrebe muzeja.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;