INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Hlađenje zgrada čuvanjem zimske hladnoće u zemlji za letnje mesece

13.01.2011. | Deseret News

Dok se svi nadaju da zimske hladnoće prođu što pre, naučnici sa unoverziteta u Juti pokušavaju ovu hladnoću da sačuvaju i koriste je tokom narednog leta. U prvoj nedelji januara 2011. godine oni su završili sa postavljanjem eksperimentalnog sistema koji će čuvati hladnoću u velikoj ledenoj kugli u zemlji.

- Volim zimsku hladnoću – kaže profesor Kent Udell – Hladnoća znači novac u banci za nas ovog leta.

Projekat je planiran mesecima, ali sada se nalazi iza zgrade Office of Undergraduate Studies u univerzitetskom kampusu. Udell-ov tim sa katedre za mašinstvo napravio je rešenje sa 19 povezanih vertikalnih cevi koje sežu 15,2m pod zemlju.

U cevima će, od dna do vrha, cirkulisati materijal sličan Freonu. On kupi spoljašnju hladnoću zimi i ledi vlagu u zemlji, stvarajući tako u tlu ledenu loptasu masu prečnika 10,5m.

Sistem počinje da se isplaćuje kada dođe leto. "Freon" ohlađen u staklenoj lopti upumpava se u klimatizacioni sistem zgrade na površini dok se led u zemlji otopljava.

- To vam je kao da zimi snimate TV seriju koju ćete emitovati tek na leto – kaže Udell. U teoriji, sličan sistem mogao bi se primeniti za obrnut proces – da se u zemlji čuva letnja toplota za zimske dane.

- Tada vam uopšte ne bi bilo potrebno napajanje sa mreže – kaže Bidzina Kekelia – Ako stavite manju površinu solarnih panela na zgradu i njim napajate male pumpe koje sistem koristi.

Udell očekuje da će završni račun za sistem koji postavljaju iznositi oko 20.000 dolara. On veruje da se takav sistem može isplatiti tokom prve dve godine rada ukoliko se koristi na zgradi koja ima veoma visoke zahteve za hlađenjem, kao što su računarski centri.

Na zgradama kao što je ona u kampusu koja će sistem koristiti, sistem se isplaćuje za oko 10 godina.

- Ovo je prvi put da tako nešto radimo u tim razmerama – kaže Udell – Tako da su brojke nešto što tek treba da se utvrdi kada vidimo kako funkcioniše u realnosti.

Kekelia kaže da bi šira primena ovakvih sistema mogla da smanji potrebe za centralama većih kapaciteta. Dodatno, u budućnosti energija koju trošite postaje besplatna - sistem bi trebalo da radi decenijama tako da, kada isplati početni trošak, sva dalja energija koju proizvede jeste besplatna.

Ostalo je još da se sistem poveže na KGH sistem zgrade, a Udell se nada da će sistem biti pušten u rad sredinom februara 2011. godine, tako da poslednje nedelje zime mogu biti iskorišćene za proveru efikasnosti sistema već na leto 2011. godine.

Na linku ispod pogledajte Tv prilog o instalaciji ovog projekta (prvo je kratka reklama).

 

 

Video Courtesy of KSL.com

 

 

Linkovi:

  • University of Utah - www.utah.edu
  • Office of Undergraduate Studies Utah - www.ugs.utah.edu
  • TES sistemi - hlađenje objekata uz potrošnju električne energije tokom noći - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;