INFONET-468X60-BANNER

Treće mesto na konkursu pobralo najviše simpatija - mobilni grad na starim šinama

07.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Mnogi stručni arhitektonski sajtovi širom sveta preneli su vest da je biro Jägnefält Milton iz Stokholma osvojio nagradu na otvorenom međunarodnom konkursu za revitalizaciju grada Åndalsnes u Norveškoj koji je organizovalo Nacionalno udruženje norveških arhitekata - NAL (Open Ideas Competition Åndalsnes Center and Seafront, decembar 2010. godine).

Zanimljivo je to što je rešenje koje je pobralo najveći publicitet na ovom konkursu zapravo trećeplasirano, ali je ipak pobralo simpatije stručne javnosti.

Prve dve nagrade otišle su u Dansku (linkovi na kraju):

  • prva nagrada - Kristina Karlsson and Pauliina Koskinen Tonboe
  • podela prve nagrade - JAJA Architects.

Naime, šveđani su predložili da grad iskoristi postojeće, ali i izgradi nove linije železnice kako bi mobilne objekte raspoređivao duž pruge zavisno od godišnjih doba i vremenskih prilika.

Oni su u projekat dodali i nacrte za stambene jedinice: jednosobne, dvosobne, ali i dvospratne apartmane. Ipak, kako je zbog mobilnosti predviđeno da jedinice budu manje, kuhinje, osmatračnice, prostorije za spasioce i garderobe, nalaze se u posebnim mobilnim jedinicama. Naravno, u švedskom duhu, predviđena je i jedna jedinica kao sauna.

- Ideja je bila da na taj način iskoristimo postojeću železničku infrastrukturu koja je ostala iz vremena kada je ovaj gradić bio pomorski industrijski grad u kom su se pravile naftne platforme - rekao je Konrad Milton, jedan od partnera u birou Jägnefält Milton:

- Mi to vidimo kao dve velike prednosti. Prvo, jednostavnije je postaviti građevine na postojeće šine nego ih uklanjati i graditi klasične temelje. Drugo, ovaj grad ima različite potrebe u različitim sezonama.

Leti je ovde puno turista koji dolaze sa brodova za krstarenja, i tokom tog perioda povećane su potrebe za hotelskim smeštajem i prodavnicama. Tokom zime klima je veoma oštra i ima daleko manje aktivnosti. Ipak, tada je potrebno obezbediti prostor gde će moći da se odvijaju zajedničke aktivnosti stanovnika.

Žiri konkursa kaže da je bio impresioniran i šarmiran ovim predlogom, naročito načinom na koji su šveđani predstavili projekat:

- Nadrealno svetlo na vizuelnim prikazima projekta, sa magičnom atmosferom poput one u filmovima Tarkovskog, predstavlja pravi kontrast jasnim i tehnički odlično odrađenim planocima i aksonometrijskim crtežima. Sve u svemu, ovaj predlog je kvalitetna studija potencijala jednog elementa grada koji mu tako može dati gustu, integrisanu i večito promenljivu scenografiju mobilnih kubičnih oblika.

Milton dodaje da se ovaj koncept može primeniti i svuda tamo gde postoji tvrda odgovarajuća podloga, na primer, prilikom revitalizacije bivših vojnih aerodroma, luka ili prevelikih autoputeva koji su izgubili na aktuelnosti.

Više o projektu možete saznati na sajtu biroa Jägnefält Milton - link ispod.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;