INFONET-468X60-BANNER

Tekstilne oplate za beton - oživljavanje materijala i konstrukcija

26.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

- Možemo primetiti da, iako se armirani beton koristi preko stotinu godina, i to sa povećan interesovanjem za ovaj materijal u nekoliko proteklih decenija, tek nekoliko njegovih karakteristika i potencijala do sada je u potpunosti iskorišćeno. Pored nepobedive inertnosti naših umova, koji izgleda da nisu sposobni da se prilagode novim idejama, glavni razlog ovakvog stanja jeste trivijalni tehnički problem: drvene oplate...

površina zida od betona u tekstilnoj oplati

različiti dezeni u tekstilnoj oplati

Ovako je sredinom 20. veka govorio veliki italijanski graditelj Pier Luigi Nervi (Pjer Luiđi Nervi). Ali, kada je građevinska tkanina učinjena nepropusnom, otvoreno je ogromno polje novih primena, ne samo za pokrivanje, šatorske konstrukcije, itd. već i za izradu oplate za beton sa potpuno novim mogućnostima kod primene i izgleda livenog betona.

Prednosti tekstilne oplate

Za izradu tekstilne oplate mora se obratiti pažnja na istezanje tkanine nakon izlivanja betona u oplatu. Tako model oplate, za razliku od čvrste drvene oplate, ne može imati potpuno identičan oblik kao onaj koji želimo da izlijemo već se mora računati unapred sa deformacijama tkanine usled mase betona.

Ipak, tekstilne oplate otvaraju potpuno nove opcije koje su dostupne u građevinarstvu već neko vreme - od fasada do konstrukcija, preko enterijerskih detalja pa i nameštaja (vidi fotografije ispod). Zašto se onda o njima relativno malo zna? Pa, izgleda da je Nervi bio u pravu kada je pretpostavljao da će i prevazilaženje tehničkog problema krute oplate biti nedovoljno za naš inertni um nespreman za nove mogućnosti.

Anne-Mette Manelius projektovala je stolicu od betona livenog u tekstilnoj oplati (više na linku ispod teksta - PDF dokument)

primena betona livenog u tekstilu prevazilazi samo arhitektonske i građevinske aplikacije - detalj livenja betona u tekstilnu oplatu

Estetika betona livenog u tekstilnim oplatama najočiglednija je prednost - sve ono o čemu su ranije graditelji maštali sada je dostupno.

Međutim, pored nove estetike livenog betona, ove oplate mogu pružiti još jednu veliku prednost - optimizacija utroška materijala. Tekstilna oplata omogućava livenje prefabrikovanih elemenata u fabričkim uslovima i isporuku na gradilište, ali, za razliku od svih drugih oplata, ona daje mogućnost projektovanja armiranobetonskih konstruktivnih elemenata u tačno onom obliku koji je dovoljan za pravilnu raspodelu i prenos opterećenja.

To znači da greda neće imati jednaku dimenziju celom svojom dužinom već oblik grede može da prati dijagram opterećenja - sa tekstilnom oplatom ovo postaje sasvim jednostavno (armaturu je takođe lako saviti samo promenom dimenzija i oblika uzengija u jednoj gredi).

Ovako je praktično omogućeno da se u livenju betona primeni biomimikrijski pristup (više na tagu ispod teksta) - oponašanje najsavršenijih konstruktivnih struktura kakve možemo sresti u prirodi (na primer žile drveta - stablo, grana, list).

Zbog ovih karakteristika beton liven u tekstilnim oplatama može prestavljati budućnost zaista zelene gradnje: potrošnja miminalnih resursa, stvaranje pouzdanijih konstruktivnih sistema zasnovanih na sasvim prirodnim principima rasporeda sila, kvalitetniji završni sloj betona kao jedan od ključnih faktora za trajnost materijala, itd.

montaža prefabrikovanih armiranobetonskih elemenata livenih u tekstilnoj oplati - optimizacija materijala

izlivanje armiranobetonskog granastog stuba na licu mesta - direktna veza sa prirodnim oblicima konstrukcija

 

Više informacija o tekstilnoj oplati

Istraživanja tekstilnih oplata pokrenuo je Mark West, arhitekta i nastavnik na Univerzitetu u Manitobi, Kanada. Kao odličan izvor informacija o ovim oplatama može da vam posluži i sajt Univerziteta u Edinburgu, Škotska, gde se tim nastavnika i studenata od 2003. godine bavi praktičnim aplikacijama za beton liven u tekstilnim oplatama.

Za obe ove škole dali smo linkove na kraju teksta, međutim, na internetu možete pronaći i puno više podataka o ovom sistemu gradnje. za pretragu možete koristiti termine: fabric formed concrete, textile concrete, textile castings, itd.

Mogućnosti livenja u tekstilnoj oplati:

  • kombinovana tekstilna oplata - jedna strana je ravna oplata (OSB, drvo, , metal, itd) a tekstil se ankeriše na tu površinu: ovakva oplata pogodna je npr. za izradu fasade jer je jedna strana (ka unutrašnjem delu zida) sasvim ravna, što može biti prednost i kod izrade zidova u enterijeru gde samo jedna strana treba da bude estetski privlačnija (npr. različiti holovi, ulazne partije, stepenište u zgradama i sl.)
  • trodimenzionalna tekstilna oplata - betonski element (zid, stub, panel, itd) u potpunosti je izliven u tekstilnoj oplati: ovo ima prednost za izlivanje stubova i drugih komplikovanijih konstruktivnih elemenata
  • livenjem noseće grede u tekstilnoj oplati razapetoj na ramu dobija se gornja ravna površina na koju će se kasnije nasloniti međuspratna konstrukcija.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TERRA SRBIJA
TERRA SRBIJA
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.terra-world.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

IKT
IKT
BEOGRAD
www.ikt.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;