Habitat for Humanity - krov nad glavom za skoro dva miliona ljudi

12.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Habitat for Humanity jeste neprofitna, hrišćanska, organizacija koju su 1976. godine osnovali Millard Fuller i njegova žena Linda. Osnovni cilj organizacije jeste da obezbedi krov nad glavom za ugrožene porodice širom sveta.

Kako se navodi na njihovom sajtu, od osnivanja do danas organizacija je izgradila i rekonstruisala preko 350.000 domova u celom svetu, obezbedivši smeštaj za 1,75 miliona ljudi.

Uz pomoć volonterskog rada i donacija u vidu novca i materijala, Habitat zajedno sa porodicama uspeva da im obezbedi trajni, jednostavni i pristojan smeštaj. Kuće se zatim prodaju tim porodicama po povoljnim kreditima, a mesečne rate koje novi vlasnici plaćaju idu u fond iz kog se finansira dalja izgradnja kuća za druge ugrožene porodice.


volonteri i budući vlasnici zajedno podižu zid od OSB-a na jednom od projekata organizacije Habitat for Humanity

Habitat na svom sajtu ističe da se ne radi o "giveaway" programu (jednostavno davanje), već da porodice, pored toga što otplaćuju kuću i preuzimaju odgovornost za dalje finansije, imaju obavezu i da ulože lični rad.

Do sada je Habitat radio u 90 zemalja širom sveta i preko 3.000 lokalnih zajednica. Na projektima sarađuju i lokalne kancelarije Habitat-a koje pružaju pomoć i u vidu različitih treninga, obuke, i potrebnih informacija.

Sedište Habitata za region Evrope i centralne Azije nalazi se u Bratislavi, Slovačka. Više o organizaciji možete pogledati na njihovom sajtu - link na kraju teksta. Takođe, preporučujemo da pročitate i priču o organizaciji Architecture for Humanity (Arhitektura za čovečanstvo - link na kraju teksta).

Kriza i Habitat for Humanity

Po prvi put za skoro tri decenije postojanja, ogranak organizacije Habitat for Humanity iz mesta Helen u Montani možda neće biti u mogućnosti da završi izgradnju doma do kraja godine za jednu od porodica kojima pomaže.

Završeno je oko dve trećine projekta a oko 90% budžeta koji organizacija ima na raspolaganju formirana je zajmovima. Iz organizacije kažu da ih je svetska ekonomska kriza teško pogodila i pozivaju sve ljude da im pomognu da sakupe dodatnih 20 do 23 hiljade dolara da završe ovu kuću.

- Ovo je frustrirajuće - kaže izvršni direktor ogranka Melony Bruhn - Nadamo se da će nam ljudi pomoći da uselimo ovu porodicu do Božića. Još od 1992. godine uspevamo da sagradimo najmanje jednu kuću godišnje i ne bih da nam ovo bude prva godina od tada u kojoj nećemo uspeti da uselimo jednu porodicu u svoj novi dom.


Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...