INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinski i ekonomski bum univerziteta Masačusets u Bostonu

27.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Masačusets poslednjih godina predstavlja, ne više samo poznati naučno-istraživački centar, već i veliko gradilište i jednu od retkih država SAD-a u kojoj se neprekidno, bez obzira na okolnu krizu, odvija izgradnja objekata vrednih po nekoliko desetina pa i stotina miliona dolara. Više puta smo pisali o čuvenom Institutu za tehnologiju Masačusetsa - MIT-u (pogledati linkove na tagu ispod teksta) a sada vam predstavljamo više projekata i veliki poslovni uspeh univerziteta Masačusets, sa sedištem u Bostonu.

U Worcester-u, jednom od pet velikih kampusa ovog univerziteta, počela je gradnja novog centra za medicinske nauke vrednog 400 miliona dolara što je jedan od najvećih projekata u tom delu Sjedinjenih Država.

Međutim, to je tek jedan od nekoliko projekata koji su u različitim fazama u okviru kampusa univerziteta Masačusets, što svakako predstavlja obrnutu sliku od onoga što možemo videti u celom građevinskom sektoru u SAD poslednjih par godina.

Samo u 2009. godini za kampus Lowell kupio je hotel u centru grada, preuzeo gradsku sportsku arenu i počeo gradnju centra za napredne tehnologije vrednog 70 miliona evra. Univerzitet je nedavno kupio i sajamski prostor Bayside Exposition Center u Bostonu i uskoro počinje gradnju dve zgrade u kampusu Dorchester Bay.

U svom najprestižnijem kampusu Amherst, samo u toku prethodne dve godine završeni su projekti ukupne vrednosti 300 miliona dolara a još nekoliko projekata je u različitim fazama izgradnje, ukupne vrednosti 375 miliona dolara.

Za to vreme projekti kasne i na prestižnom Harvardu gde su odloženi projekti poput proširenja kampusa Allston.

Rast samog univerziteta je ono što sve ove projekte čini mogućim. Državni udeo, u ovogodišnjem budžetu koji iznosi 2,8 milijardi dolara, zapravo je samo 14% - duplo manje od 28% koliko je država davala univerzitetu pre samo deset godina.

Od 2003. godine broj studenata ovog univerziteta povećao se za skoro 15% i sada se kreće oko 66.000, dok su se prihodi od honorara i tantijema za usluge, patente i proizvode nastale na ovom univerzitetu skoro duplirale za to vreme - na 2,3 milijarde dolara.

Ulaganje vlade i korporacija u istraživanja na univerzitetu povećalo se za skoro 50% i prošle godine je dostiglo skoro 500 miliona. Naknade od izdatih licenci za tehnologije nastale u laboratorijama univerziteta skoro da su se učetvorostručile na preko 70 miliona dolara.

Čelnici univerziteta kažu da su primenili preduzetnički pristup kako bi maksimalno iskoristili potencijale ustanove. Jedino tako je i bilo moguće doći na nivo da sve investicije u ogromnoj meri zavise od samog univerziteta.

Na primer, pomenuti centar u Worchester-u, tek za manje od četvrtine svoje ukupne cene dobiće od države dok će ostatak obezbediti sam univerzitet. Taj ostatak će biti finansiran vrednosnim papirima koje izdaje Odeljenje za zgrade univerziteta (UMass Building Authority), i koji će biti isplaćeni novcem prikupljenim za istraživanja koja sprovode naučnici zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi i naknadama za licence na otkrića kojima će biti zaštićena njihova intelektualna svojina.

- Neka je stav bio da država treba da obezbedi - kaže predsednik upravnog odbora univerziteta Jack M. Wilson - Sada pričamo o poslovnom pristupu i tražimo ljude sa preduzetničkim sposobnostima koji ne pripadaju toj kulturi traženja svojih prava.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;