INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Aluna - Mesečev svetlosni sat koji radi na energiju plime i oseke

20.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Aluna je jedinstveni predlog za prvi mesečev sat na svetu koji bi se pokretao plimom i osekom - tj. snagom mesečeve gravitacije koja dopire na planetu Zemlju. Sa svojih 40 metara prečnika bio bi veći od Stounhendža, i visok kao četvorospratnica.

Objekat bi bio oblikovan u vidu tri koncentrična transparentna prstena od recikliranog stakla. Po načinu na koji su prstenovi osvetljeni posmatrač može pratiti položaj Meseca, njegovu osvetljenost (mlad mesec, polumesec, pun mesec), kao i kretanje plime i oseke. Ova svetlosna animacija nazvana je Alunatime (eng. time - vreme).

Alunatime će, uz pomoć savremenih tehnoloških rešenja, biti pokretan isključivo energijom proizvedenom u turbinama koje rade na plimu i seku.

Aluna projekat ujedinio je ljude različitih zanimanja koji žele da njegovu realizaciju. U projektovanju i promociji učestvuju astronomi, teolozi, umetnici, muzičari i inženjeri.

Ceo projekat vodi neprofitna organizacija umetnika Aluna Limited, sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Aluna - Zašto i gde ?

Na sajtu organizacije navodi se da je Aluna projekat umetnost koja ima značenje, nauka koja ima lice i tehnologija koja izdržava test vremena. Aluna tako predstavlja vezu između nas, Zemlje i Meseca. Podsećaju i da voda čini 70% naše planete i naših tela, a da Mesec svojom silom gravitacije vuče vodu naviše stvarajući plime i oseke.

Koncept Aluna je univerzalan i osmišljen je tako da radi bilo gde na planeti - "gde god da stojite i gledate u Mesec, još pola planete može da radi to isto u istom trenutku" kaže se na sajtu.

Za sada se projekat najviše kreće u pravcu izgradnje na dve lokacije koje bi bile na severnoj i južnoj hemisferi, i to u Velikoj Britaniji i Australiji.

Na severnoj hemisferi Aluna bi se kretala u smeru kazaljke na satu i bila bi okrenuta ka jugu, dok bi na južnoj hemisferi smer kretanja bio obrnut od kazaljke na satu i orijentacicja bi bila ka severu. Naravno, moguća je i gradnja bilo gde drugde u svetu.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;