INFONET-468X60-BANNER

Četiri zanimljiva rešenja za energetski efikasne i zelene krovove

15.07.2010. | Fast Company

Sajt Fast Company podsetio je na neka alternativna rešenja za krovove - već primenjena ali i ona koja tek kreću na tržište. Već smo pisali o Thermeleon krovnim pločama koje su dizajnirali studenti sa MIT-a (vidi link na kraju), a sada vam predstavljamo još četiri zanimljiva rešenja.

Cilindrični solarni paneli

Cilindrični solarni fotonaponski (PV) paneli efikasniji su od klasičnih ravnih jer bolje iskorišćavaju sunčevu svetlost zbog oblika kojim se prilagođavaju različitim upadnim uglovima sunčevih zraka.

Studenti sa univerziteta Pensilvanije došli su na ideju da zapravo tako treba da izgleda krovni sistem - između cilindričnih solarnih panela je transparentni pokrivač, a zagrevanje koje se javlja ispod solarnih kolektora u ovom slučaju može se umanjiti prisustvom biljaka u enterijeru.

Zeleni krov u Vankuveru

LMN Architect projektovao je Living Roof (živi krov) na zgradi Konferencijskog centra u Vankuveru, Kanada. Na samom krovu nalazi se oko 400.000 biljaka koje pomažu regulaciju temperature u objektu.

Ovaj krov, zajedno sa drugim sistemima u objektu uspeva da napravi uštedu u potrošnji vode za 60 do 70% u odnosu na objekte sličnih veličina i namena.

Više detalja pogledajte u video-klipu (više o zelenim krovovima na našem sajtu potražite klikom na tag "zeleni krov" na ispod teksta):

SRS Energy's Disguised Solar Tiles

Treće rešenje koje predstavljamo, za razliku od prva dva, naoko izgleda ko konvencionalno rešen krov od crepa. Njegova prednost u odnostu na druge solarne sisteme ili zelene krovove jeste mogućnost primene u urbanim sredinama i na objektima koja su pod visokim stepenom zaštite kao istorijski, ili spomenici kulture.

Solarni crep kompanije SRS Energy ne samo da liči, već zaista i jeste nastao direktno od klasičnog glinenog crepa, ali u kombinaciji sa fotovoltažnim ćelijama.

Fotonaponske ćelije formiraju tanki film koji se postavlja preko crepa tamnih tonova. Ovako dobijeni modul se lako instalira, jeftiniji je i lakši od tradicionalnog rešenja sa silikonskim ćelijama,

Dow Chemicals rešenje za solarni krov

Za krovove koji treba da imaju jednostavniju strukturu, ili se nalaze negde gde nije bezbedno ostaviti skupe solarne panele na krovu, Dow Chemicals preporučuje svoje rešenje - Solar Shingles.

Tanak film (bakar-indijum-galijum-diselenid) čini da ćelije budu lake i jeftine, a dizajniran je tako da se može integrisati u krovni pokrivač na bazi bitumena.

Tako će solarni paneli biti manje upadljivi sa ulice, lako se instaliraju i odlično vrše svoje funkciju.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;