SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Nemačka ulaže u proizvodnju zelenog vodonika i pokreće najmoćniji generator u istoriji

10.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Nemačka je načinila još jedan značajan korak u prelazu na obnovljive izvore energije pokretanjem velikog projekta u fabrici gasnih turbina u Lingenu, kojim upravlja kompanija RWE. Ovaj projekat, čiji je cilj proizvodnja zelenog vodonika, predstavlja deo plana koji se odvija u fazama, a trenutno se razvija treća faza sa kapacitetom od 300MW.

Sunfire

Foto: Sunfire

Kompanije Sunfire i Bilfinger angažovane su da obezbede dodatne elektrolilzere od 100MW, a završetak se očekuje do 2027. godine.

Ovaj ambiciozni poduhvat posebno je značajan za kompanije u Donjoj Saksoniji i na području Severne Rajne - Vestfalije, jer im omogućava prelazak na ekološki prihvatljivije izvore energije.

Povećanje kapaciteta za proizvodnju zelenog vodonika

Sunfire, kompanija koja se bavi razvojem naprednih vodoničnih tehnologija, isporučiće alkalni elektrolizer od 100MW , što će značajno doprineti ukupnom kapacitetu fabrike u Lingenu. Ovaj uređaj sastoji se od deset pritisnih alkalnih modula, od kojih svaki može da proizvede po 10MW zelenog vodonika.

Direktor kompanije Sunfire Nils Alday izjavio je da je kompanija među retkima u svetu koja je sposobna da obezbedi industrijske elektrolizere ove vrste i naglasio je da će ovaj projekat dodatno osnažiti njihovu saradnju sa kompanijom RWE.

Ovaj elektrolizer će biti ključan deo inicijative GET H2 Nukleus, čiji je cilj obezbeđivanje zelenog vodonika industrijskim potrošačima.

Kada fabrika bude potpuno operativna 2027. godine, očekuje se da će proizvoditi do dve tone vodonika po satu, čime će zadovoljiti značajan deo energetskih potreba nemačke industrije.

Tehnološka podrška kompanije Bilfinger

Dok Sunfire obezbeđuje hardversku opremu, lider u industrijskoj proizvodnji, kompanija Bilfinger, zadužena je za implementaciju elektrohemijske tehnologije u postojeću infrastrukturu fabrike.

Njihov zadatak uključuje projektovanje, isporuku i postavljanje dodatnih sistema za tretman vode i vodonika, kao i tehnologije za kompresiju i kontrolu procesa.

Generalni direktor Bilfinger grupe Thomas Schulz izjavio je da je ovaj elektrolizer od suštinske važnosti za energetski prelaz Nemačke na efikasnije i ekološki održive tehnologije.

Budućnost proizvodnje zelenog vodonika

RWE se fokusira na razvoj projekta GET H2 Nukleus, u saradnji sa kompanijama OGE i Nowega, kako bi povezali postrojenja za proizvodnju vodonika sa industrijskim potrošačima.

Prva faza ovog projekta najavljena je za 2025. godinu kada će kompanija Linde Engineering isporučiti elektrolizer od 100MW. U drugoj fazi, ITM Power će dodati još jedan elektrolizer iste snage, dok će treća faza, u kojoj učestvuju Sunfire i Bilfinger, podići ukupni kapacitet na 300MW do 2027. godine.

Dr Sopna Sury, izvršna direktorka RWE, izjavila je da je razvoj prvog elektrolizera od 200MW dobro napreduje i da će saradnja sa kompanijama Sunfire i Bilfinger u sledećoj fazi dati snažan signal kompanijama koje žele da pređu na održivi vodonik. Ona je istakla posvećenost RWE da postane lider u prelazu na vodonik u Evropi.

Ova saradnja predstavlja značajan korak ka ostvarivanju ciljeva Nemačke u oblasti zelene energije. Povećanjem kapaciteta na 300MW, fabrika u Lingenu postaje ključni deo industrijske dekarbonizacije u regionu, otvarajući put za održiviju budućnost.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;