SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Napravljen beton čije pukotine "zarastaju" zahvaljujući jednom sastojku

09.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Novi tip betona, poznat kao Basilisk samolečeći beton, nedavno je predstavljen na američkom tržištu, donoseći inovaciju koja obećava da će značajno promeniti građevinsku industriju. Ovaj materijal sadrži specijalne bakterije koje omogućavaju automatsko "zarastanje" pukotina.

Samolečeći beton

Pukotine se popunjavaju krečnjakom i nestaju (Foto: Basilisk)

Kada se pukotina formira, bakterije proizvode krečnjak kojim se pukotine zatvaraju bez potrebe za dodatnim radovima ili dodavanjem novog betona.

Prednosti ovog betona su višestruke. Pre svega, njegova sposobnost regeneracije značajno produžava vek trajanja građevinskih objekata, smanjujući potrebu za skupim popravkama. Umesto uobičajenih popravki koje zahtevaju vreme i resurse, Basilisk beton omogućava automatsku sanaciju, čime se smanjuju i troškovi održavanja.

Pored ekonomskih prednosti, Basilisk beton ima i ekološke benefite. Njegova upotreba smanjuje emisiju CO2, jer eliminiše potrebu za čestim popravkama i korišćenjem dodatnih materijala poput čelika i vodootpornih premaza.

Ovaj beton doprinosi održivijim građevinskim praksama, što ga čini pogodnim za savremene zahteve borbe protiv klimatskih promena.

Ovaj tip samolečećeg betona samo je jedan od mnogih inovativnih materijala koji se trenutno razvijaju u građevinskoj industriji.

Nedavno je predstavljen beton koji apsorbuje ugljen-dioksid, a utvrđeno je i da pirinčani pepeo može da zameni cement.

Stručnjaci smatraju da će upotreba samolečećeg betona imati veliki uticaj na izgradnju budućih građevina, omogućavajući im dugovečnost i veću sigurnost.

Očekuje se da će, sa sve većim usvajanjem ove tehnologije, Basilisk beton postati standard u borbi za očuvanje ekološke održivosti i smanjenje troškova u građevinskoj industriji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MORAVACEM-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;