SFSOPLATE-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Singapurski Pan Pacific Orchard osvojio nagradu za najbolji neboder na svetu

08.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U prestižnoj četvrti Orchard Road u Singapuru izgrađen je hotel Pan Pacific Orchard, koji je osvojio priznanje za najbolju novu visoku zgradu na svetu. Ovu nagradu dodeljuje Savet za visoke zgrade i urbana staništa (CTBUH).

Pan Pacific Orchard

CTBUH je opisao Pan Pacific Orchard kao "hotel u prirodi" (Foto: Darren Soh)

Hotelski kompleks sa 23 sprata i 350 soba, delo arhitektonskog studija WOHA, proglašen je globalnim liderom zbog svog održivog koncepta koji integriše prirodu u urbanu strukturu.

CTBUH je opisao Pan Pacific Orchard kao "hotel u prirodi" i pohvalio njegov doprinos viziji Singapura o održivoj gradnji. Neboder je dizajniran sa četiri prostrane, ozelenjene terase, koje su pažljivo uklopljene u pravougaoni oblik zgrade.

Svaka terasa ima različitu temu poput šume, plaže, vrta i oblaka, čime se pruža jedinstven doživljaj gostima hotela, a ujedno se omogućava i prirodna ventilacija zgrade.

Pan Pacific Orchard

Neboder ima 4 terase sa različitim temama (Foto: Darren Soh)

WOHA naglašava da su ove terase ne samo estetski element, već i funkcionalni prostori koji podstiču razvoj biodiverziteta u urbanom okruženju. Terase su podržane velikim stubovima koji su prekriveni zelenilom, doprinoseći ukupnoj ekološkoj slici nebodera.

Zahvaljujući ovakvom dizajnu zgrada dostiže zelenu površinsku kvotu veću od 300%, što je izvanredno dostignuće u gustim gradskim sredinama.

Pan Pacific Orchard

Zgrada dostiže zelenu površinsku kvotu veću od 300% (Foto: Darren Soh)

Izgradnja je završena ove godine, a zgrada je podeljena u segmente pri čemu svaki segment obuhvata šest spratova koji gledaju na tematske terase.

Mun Summ Wong, osnivač arhitektonskog studija WOHA, izjavio je da je cilj ovog projekta bio da ukaže kako održivost i hotelijerstvo mogu ići ruku pod ruku, te da neboderi mogu postati "zelena pluća" unutar urbanih sredina.

Pan Pacific Orchard

Hotel ima 23 sprata i 350 soba (Foto: Darren Soh)

WOHA je kroz Pan Pacific Orchard želeo da pokaže kako se visoke zgrade mogu uklopiti u prirodnu i urbanu matricu grada, stvarajući zgrade koje žive zajedno sa prirodom.

Pored globalnog priznanja, Pan Pacific Orchard je takođe osvojio i nagradu za najbolju zgradu visine između 100 i 199 metara.

Nagradu za najbolju zgradu višu od 300m osvojio je Brooklyn Tower iza koga stoji SHoP Architects, dok je za najbolji evropski neboder proglašen Kaktus Towers studija BIG.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;