INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Lavaforming: Vizija korišćenja vulkanske lave za održivu gradnju

19.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Island je poznat po velikoj vulkanskoj aktivnosti, a arhitekta Arnhildur Pálmadóttir u tome vidi priliku za održivu izgradnju budućih gradova. Njen projekat "Lavaforming" predviđa korišćenje vulkanske lave kao građevinskog materijala, čime bi se smanjila emisija ugljen-dioksida, kao i potreba za tradicionalnim građevinskim resursima.

Lava

Ilustracija (Foto: Pexels)

Pálmadóttir, koja vodi arhitektonski studio na Islandu, inspirisana je posmatranjem erupcija vulkana i želi da pronađe prirodan građevinski materijal u zemlji koja oskudeva resursima poput drveta i gline.

Projekat "Lavaforming", koji će biti predstavljen na Biennale Architettura 2025 u Veneciji, osmišljen je kao futuristička priča o društvu iz 2150. godine koje koristi tečnu lavu za izgradnju temelja zgrada i gradova.

Pálmadóttir predlaže dva glavna načina za korišćenje lave. Prvi pristup podrazumeva bušenje otvora do komora sa lavom, koja bi se zatim kontrolisano izlivala u proizvodne pogone gde bi bila oblikovana u građevinske elemente.

Drugi metod uključuje korišćenje 3D štampača koji bi lavu oblikovali u slojeve građevinskog materijala. Slično istraživanje o 3D štampanju pomoću istopljenog stakla se sprovodi na MIT-u.

Prednosti korišćenja lave su mnogostruke. Osim smanjenja štetnih emisija, lava bi omogućila brzo podizanje temelja gradova, smanjujući vreme izgradnje na svega nekoliko nedelja. Uz to, usmeravanje lave ka proizvodnim pogonima može umanjiti štete koje erupcije vulkana inače uzrokuju.

Lava

Ilustracija (Foto: Pexels)

Poput betona, lava se sastoji od minerala kao što su silikat i kalcijum, što je čini čvrstim i dugotrajnim građevinskim materijalom kada se stvrdne.

Iako se Lavaforming još nalazi u konceptualnoj fazi, projekat naglašava potencijal kreativnog razmišljanja i inovacija u pravcu održive gradnje. Pálmadóttir ističe da, ukoliko nastavimo sa upotrebom konvencionalnih materijala kao što su beton i čelik, nećemo uspeti da zadržimo globalnu temperaturu na prihvatljivom nivou.

Izazov koji ostaje je razvoj sigurnih metoda za ekstrakciju lave bez narušavanja struktura unutar Zemlje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
MLADOST-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


POLET IGK
POLET IGK
NOVI BEČEJ
www.nexe.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;