INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Sistem plutajućih vetroturbina donosi sasvim drugačiji izgled vetroparkova

09.08.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Norveška kompanija Wind Catching Systems (WCS) nedavno je dobila odobrenje za svoj revolucionarni projekat plutajućih vetroturbina, poznat kao Windcatcher. Dok su se mnogi napori u oblasti vetroenergije fokusirali na povećanje snage kroz veće rotore na konvencionalnim turbinama, WCS je krenuo drugačijim putem. Njihov sistem se sastoji od mreže manjih rotora, koji zajedno mogu da proizvedu do 126MW energije, što je pet puta više od tradicionalne turbine od 15MW u uslovima Severnog mora.

Windcatcher

Windcatcher sistem koristi plutajuće potpore za niz manjih, relativno lakih turbina (Foto: WCS)

Jedna od ključnih prednosti Windcatcher dizajna je jednostavnija instalacija u odnosu na standardne vetroturbine. Takođe, ovaj sistem nudi lakši pristup za održavanje, jednostavniju skalabilnost i radni vek od 50 godina, dok velike jednorotorne turbine imaju radni vek od 30 godina.

Windcatcher sistem koristi plutajuće potpore za niz manjih, relativno lakih turbina, koje su raspoređene na velikim skelama. Ova struktura ravnomerno raspoređuje težinu turbina i generatora, kao i snagu vetra, preko velike površine.

Windcatcher

Ovaj sistem ima jednostavno održavanje i lak pristup (Foto: WCS)

Skele predstavlja odličnu potporu za male liftove za instalaciju i održavanje, koji se nalaze iza generatora. Održavanje je jednostavno, a ni transport delova nije problem s obzirom da nisu potrebni masivni generatori i ogromne lopatice.

Tokom poslednje tri godine WCS je postigao značajan napredak u ovom projektu. Obezbedio je 10 miliona dolara investicija od kompanije GM Ventures, ogranka rizičnog kapitala General Motorsa, i ušao u strateško partnerstvo sa GM-om u junu 2022. godine.

Ovaj uspeh je pratilo i dobijanje grantova u iznosu od 2,1 milion dolara u septembru 2022. i 0,9 miliona dolara u februaru 2023. godine, od strane Enova SF, norveškog vladinog preduzeća posvećenog smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i istraživanju novih čistih energetskih tehnologija.

Windcatcher

Testiranje modela (Foto: WCS)

Nedavno je dizajn Windcatcher sistema dobio odobrenje međunarodne klasifikacione organizacije Det Norske Veritas (DNV), koja pruža usluge za različite industrije, među kojima su i pomorstvo, nafta i gas, kao i obnovljivi izvori energije. DNV je dodelio "Approval of Principle" za dizajn sistema od 40MW, koji će biti prvi od četiri planirane jedinice u okviru demonstracioninog projekta kod obale Øygardena u Norveškoj.

Direktor kompanije WCS Ole Heggheim izjavio je da je ovo važan korak ka izgradnji prve komercijalne demonstracione jedinice.

Iako WCS još nije izneo specifične podatke o ceni energije (Levelized Cost of Energy - LCoE) za ovaj dizajn, ali uspeh ovog demonstracionog projekta mogao bi značajno promeniti izgled budućih vetroparkova u moru.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;