INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Inovativni beton: Korak ka održivoj gradnji

07.08.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Novi materijal rešava problem emisije ugljen-dioksida pri proizvodnji betona koristeći neobičnu radnu snagu: cijanobakterije. Ovi mikroorganizmi pomažu da se proizvode biocement u prirodnom procesu starom 3,5 milijardi godina.

Inovativni beton

Razvoj bakterija u specifičnim uslovima (Foto: Fraunhofer IKTS)

Poznato je da se pri proizvodnji betona oslobađa velika količina ugljenika. Prema podacima koje je izneo Scientific American, proizvodnja jednog kilograma betona donosi jedan kilogram ugljen-dioksida.

Ovo je posledica hemijskih reakcija potrebnih za samu proizvodnju, ali i sagorevanja fosilnih goriva neophodnih za velike peći u kojima se peče krečnjak, osnovni sastojak cementa koji čini osnovu betona. Ove peći dostižu temperaturu od 1.450°C.

Čak 8% globalnih emisija ugljenika nastaje upravo tokom proizvodnje betona. On je drugi najkorišćeniji materijal na svetu, odmah iza vode, i teško je naći mu zamenu koja bi bila podjednako efikasna.

Ipak, naučnici se trude da sastav betona i njegovu proizvodnju učine ekološki prihvatljivijom.

Tako je razvijena tehnologija koja zamenjuje peći za krečnjak metodom nulte emisije ugljenika pomoću elektrolize, zatim je proučavana upotreba sode bikarbone za smanjenje emisije ugljen-dioksida, a isprobano je i dodavanje biouglja u cement.

Istraživači iz Nemačke napravili su alternativu betonu koja nije samo neutralna na ugljenik, već je i negativna. Oni su proučavali način na koji su strukture poznate kao stromatoliti nastajale u krečnjaku tokom više od tri milijarde godina. Taj proces su rekonstruisali u laboratoriji.

Inovativni beton

Cijanobakterije korišćene za pravljenje betona (Foto: Fraunhofer IKTS)

Napravili su bakterijske kulture od cijanobakterija, poznatih i kao plavo-zelene alge, omogućili im idealne izvore svetlosti i hranljivih materija kako bi optimizovali njihov rast i sposobnost fotosinteze.

Dodali su kalcijum hlorid i druge izvore kalcijuma kako bi bakterije započele mineralizaciju i kreirale strukture slične stromatolitima. U ovu smešu su dodali hidrogelove i druge punioce poput peska, slično kao što se agregati dodaju u cement da bi se stvorio beton. Na kraju su u smesu upumpali ugljen-dioksid kako bi podržali proces rasta.

Vođa projekta Matthias Ahlhelm iz Fraunhofer Instituta za keramičke tehnologije i sisteme IKTS navodi da čvrsta struktura ostaje porozna tokom procesa pa svetlost, koja podstiče vezivanje ugljen-dioksida kroz mineralizaciju krečnjaka, nastavlja da ulazi unutra.

Po potrebi se proces može zaustaviti uklanjanjem izvora svetlosti, vlage ili promenom temperature. U tom slučaju bakterije umiru, a u materijalu nema toksičnih supstanci. Gasovi staklene bašte zadržavaju se u samoj strukturi.

Inovativni beton

Materijal ostaje porozan i svetlost podstiče vezivanje ugljen-dioksida (Foto: Fraunhofer IKTS)

Ovako dobijeni materijal pogodan je za izlivanje u kalupe ili rešetkaste strukture kako bi se napravile cigle ili građevinski materijal drugih oblika. Još jedna prednost je što se može se ekstrudirati ili koristiti pri 3D štampanju, a može se nanositi i prskanjem.

Istraživači sada nameravaju da povećaju proizvodnju ovog materijala i učine ga još "zelenijim". Uvereni su da bi mogli da upotrebe ugljen-dioksid iz industrijskih zagađivača ili dobiju kalcijum iz otpada koji nastaje u rudnicima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
MLADOST-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

POLET IGK
POLET IGK
NOVI BEČEJ
www.nexe.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;