SFSOPLATE-468X60-BANNER

Grčka dobija prvi pametni grad: Transformacija starog aerodroma u luksuzno gradsko jezgro

19.06.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Ellinikon je postao jedna od glavnih tema u Evropi, kao jedan od najvećih projekata urbanog preobražaja. Temeljen na konceptu "15-minutnog grada", ovaj ambiciozni plan od 8 milijardi evra, pod vođstvom kompanije LAMDA Development, nudi sveobuhvatan životni prostor za svoje stanovnike, posetioce i radnike. Ovaj projekat će transformisati napušteni Međunarodni aerodrom u Atini, koji je bio u funkciji od 1938. do 2001. godine.

Priobalni front (Foto: Sasaki)

Ellinikon kombinuje stambene i poslovne objekte, zabavne i kulturne sadržaje, a u središtu je prostrani park od dva miliona kvadratnih metara.

Na projektu sarađuju renomirane međunarodne arhitektonske firme kao što su Foster and Partners, Kengo Kuma and Associates, Bjarke Ingels Group (BIG), Aedas, SAOTA, Oppenheim Architecture, zajedno sa grčkim firmama poput 314 Architecture Studio i Bobotis+Bobotis Architects.

Napredak projekta

U junu 2021. godine, samo šest meseci nakon početka radova, LAMDA Development je završio prvi deo Ellinikon Parka, nazvan Ellinikon Experience Park. Ovaj deo projekta pokriva 75.000 kvadratnih metara i nalazi se na mestu nekadašnjih aerodromskih hangara.

Za dizajn parka zadužen je Sasaki u saradnji sa lokalnim pejzažnim arhitektom doxiadis+. Park ima preko 900 stabala i 80.000 regionalnih biljaka, bašte za upravljanje kišnicom, korišćeni su prirodni materijali i prenamenjene postojeće površine za klupe i staze. Park ima i interaktivnu fontanu sa muzikom i svetlom, sportske terene na otvorenom i dečje igralište. Kada bude završen, ovaj park će zauzimati 2 miliona kvadratnih metara i biće najveći priobalni park u Evropi.

The Ellinikon Experience Park (Foto: Sasaki)

Ellinikon Experience Center je otvoren u aprilu 2022. i pruža posetiocima priliku da istraže projekat obnove kroz više od 22 tehnološke izložbe i digitalne aktivnosti.

Još jedan deo projekta, zgrada AMEA, biće otvorena ove godine. Nju zapravo čine 4 povezane zgrade u kojima će biti smeštena 4 udruženja osoba sa invaliditetom, na 11.500 kvadratnih metara.

Prva faza projekta

LAMDA Development planira završetak većine objekata u Ellinikonu tokom 2026. godine. Riviera Tower, dizajniran od strane Foster+Partners, imaće LEED Gold sertifikat i biće prvi neboder u Grčkoj. Ovaj toranj će imati dizajn sa naprednim biofilnim eksterijerom i održivo dizajniranim enterijerom.

Riviera Tower (Foto Foster+Partners)

Zatim sledi Riviera Galleria, delo Kengo Kuma, u kojoj će se nalaziti butici vrhunskih dizajnera, najbolji restorani i kafići, a imaće i LEED Gold sertifikat.

Riviera Tower (Foto: Foster+Partners)

Stambeni kompleksi i komercijalni centar

Nakon uspešne prodaje preko 350 stambenih jedinica, LAMDA je predstavila Little Athens, stambeno naselje sa 1.115 stanova i 110 maloprodajnih objekata. Little Athens obuhvata pet stambenih kompleksa koji nude osećaj modernog doma sa toplim bojama, teksturiranim zidovima i terrazzo podovima.

Atrium Gardens, delo Deda & Architects, pruža direktan pristup glavnoj pešačkoj ulici i maloprodajnim prostorima, dok Trinity Gardens, koje je dizajnirao Tsolakis Architects, nudi tri zgrade sa lakim pristupom prodavnicama i plaži.

Pekinška firma Aedas u saradnji sa grčkim A&M Architects vodi izgradnju komercijalnog centra Ellinikona, koji će biti najveći maloprodajni, zabavni i poslovni kompleks u Grčkoj, sa preko 185.000 kvadratnih metara prostora i LEED Gold sertifikatom.

Cove Villas (Foto: Ellinikon)

Cove Residences iznad niza Cove vila na obali sadržaće 115 luksuznih stanova sa uređenim baštama, bazenima i krovnim terasama.

Na obali će se naći i jedan od luksuznih hotela Mandarin Oriental. Imaće 123 sobe i apartmana uključujući i 17 brendiranih rezidencija.

Olympic Square (Foto: Sasaki)

Očuvanje nasleđa

14 najvažnijih istorijskih spomenika će biti povezano Kulturnom rutom dugom 12km. Ona će biti dostupna svima, imaće zelenilo, rasvetu i mesta za sedenje.

Projekat uključuje i 3,5km dug priobalni front i 1km dugu plažu dostupnu svima, uz 50km staza za pešake i bicikliste. Električni prevoz je u fokusu kako bi se stvorilo čistije i održivije okruženje.

Park Rise (Foto: BIG)

Negadašnja zgrada aerodromskog terminala, delo Eero Saarinena iz 1960-ih, biće preuređena u centralni deo prostora za različite manifestacije.

Ellinikon predstavlja projekat koji integriše naprednu tehnologiju i održivi razvoj, čuvajući pritom kulturno i istorijsko nasleđe Atine. Ovaj ambiciozni projekat redefiniše urbani život, stvarajući visokokvalitetno okruženje koje zadovoljava sve potrebe svojih stanovnika i posetilaca, postavljajući standarde za buduće urbane projekte širom sveta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;