INFONET-468X60-BANNER

Druga konferencija o arhitekturi i nekretninama BLOK održava se od 2. do 4. juna 2010. godine u Beogradu

15.04.2010. | Gradjevinarstvo.rs

BLOK 2010. je posvećen pitanjima prilagođavanja pristupa i koncepta u projektovanju promenjenim ekonomskim okolnostima; energetski efikasnim objektima koji u bliskoj budućnosti neće imati alternativu; pristupačnom stanovanju kao izazovu za sve aktere u realizaciji koncepta koji nakon pola veka ponovo postaje aktuelan u Srbiji.

TKompanija „Projmetal“, organizator Druge međunarodne konferencije o arhitekturi i nekretninama BLOK 2010, danas je predstavila program, koncept i predavače ovogodišnje Konferencije, koja će biti održana od 2. do 4. juna u Kongresu Zira Centra.

Petnaest svetski poznatih arhitekata će tokom tri dana učesnicima ponuditi odgovore na danas najaktuelnija pitanja u svetu i Srbiji, kao što su kvalitetna i ekološka izgradnja i njena isplativost, pristupačno stanovanje, standardizacija poslovnih objekata, projektno finansiranje, projektovanje u izmenjenim ekonomskim uslovima...

BLOK 2010 objedinjuje projektovanje i gradnju čime povezuje arhitekte i investitore, procenitelje, eksperte i izvođače radova, stručnu i najširu publiku. Među predavačima koji u junu dolaze na BLOK su Boris Podrecca,Chris Bosse, Davor Katušić, Jeffrey Inaba, Tatiana Bilbao, Shuhei Endo, Alisa Andrašek,  Stefan Pfefferle iz Studija Massimiliano Fuksasa, Arturo Ortiz Struck, Minsuk Cho, Hrvoje Njirić, Dick Van Gameren...

BLOK 2010 je koncepcijski mnogo bogatiji od prošlogodišnjeg i u okviru njega biće organizovano pet glavnih panela: Green, Realised, Blo(c)ked, New Tendencies i Affordable Housing”, rekla je Vesna Krizmanić. 

O PANELIMA:

Panel GREEN (2. jun), posvećen je temama kao što su energetska efikasnost u arhitekturi, prostorima koji leče, socijalno uticajnim objektima i srodnim temama.

Panel REALISED  (3. jun), posvećen je savremenim iskustvima u projektovanju, realizaciji i prezentacijama projekata. Realizacija objekata prilagođenih savremenim zahtevima proizvela je nove urbane repere u velikom broju gradova i istovremeno podigla standarde u arhitekturi, enterijeru, tehnologiji i materijalima.

Panel BLO(C)KED koncipiran je kao simbolični panel Konferencije, sa dva nivoa tumačenja. Sa jedne strane, Blocked u smislu Blokovano i u okviru kog se daju zaključci, preporuke, koncepti, ideje i definišu ciljevi same ovogodišnje Konferencije.

Sa druge strane, usled krize hipotekarnih kredita koja je putem domino efekta, uticala na finansijska tržišta u svim zemljama sveta, značajno su smanjene investicije u građevinarstvu; panel „blo(c)ked” bavi se promenama u pristupu investiranju, planiranju, projektovanju, organizaciji građenja usled nepovoljnih ekonomskih okolnosti.

Panel AFFORDABLE HOUSING temu pristupačnog stanovanja na Konferenciji BLOK razmatra sa prostornog aspekta. Nakon pola veka od masovne stanogradnje u Srbiji se prvi put  javlja potreba za pristupačnim stanovanjem, koje označava cenovno, socijalno i distributivno uslovljenu pristupačnost stambenom prostoru i stanovanju.

Panel NEW TENDENCIES razmatra nove tendencije, ideje, forme i studijska istraživanja u arhitekturi. Razvoj softvera i informacionih tehnologija neminovno je proizveo nove načine razmišljanja o konstruktivnim sistemima, formama, prostoru. Ovaj panel bavi se generativnim potencijalima hardwera i softwera za projektovanje, fokusirajući se na napredne kompjuterske geometrije i razvoj softwera.

Kao najava predstojeće Konferencije BLOK, u Centru Zira je otvorena i izložba projekata učesnika-predavača Konferencije BLOK i prezentacija projekta Shopping mall Trošarina, kompanije ”Projmetal”. Izložba će biti otvorena za sve posetioce tokom maja i juna 2010. godine.

Detaljne  informacije o programu Konferencije i predavačima nalaze se na web sajtu www.blok.rs, gde se posetioci mogu on-line prijaviti na Konferenciju.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati PR sektor kompanije Verano. Kontakt osobe:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;