INFONET-468X60-BANNER

Urupê kula: Novi simbol održive arhitekture u Sao Paulu

18.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Sao Paulo je metropola poznata po svojoj dinamičnosti i urbanom ritmu, a uskoro će imati i novi simbol održivosti - Urupê kulu. Ovaj arhitektonski biser, planiran za jedan od najbrže rastućih zelenih kvartova grada, rezultat je maštovitosti i inovacija tima Victor Ortiz Architecture.

Terase prepune zelenila koje se

Terase prepune zelenila koje se "penje" uz zgradu (Foto: Victor B. Ortiz/Architecture)

Zelena oaza usred urbane džungle

Urupê kula nije samo još jedna zgrada. To je višenamenski objekat koji je osmišljen da pruži ne samo panoramski pogled na grad, već i da demonstrira kako se principi biofilnog dizajna i održivih arhitektonskih strategija mogu primeniti u praksi. Fasada ove kule prekrivena je bujnom vegetacijom koja se sa terasa penje uz zgradu i čini da se kula izdvaja kao svetionik zelene arhitekture u srcu brazilske urbane džungle.

Priroda kao glavni arhitekta

Kada je Victor B. Ortiz zamišljao Urupê kulu, on nije tražio inspiraciju samo u modernim arhitektonskim trendovima. Umesto toga, okrenuo se prirodi, tačnije svetu gljiva. Ovi jednostavni, ali izuzetno otporni organizmi koji rastu unutar stabala poslužili su kao osnova za dizajn kule. Svaki nivo zgrade bogat je saksijama koje su raspoređene u stilu gljivica koje kolonizuju stablo. Takav dizajn ne samo da odražava estetiku prirode, već i podvlači ulogu ove zgrade kao živog entiteta koji je u simbiozi sa svojom okolinom.

Tim je vodio računa o održivoj gradnji

Tim je vodio računa o održivoj gradnji (Foto: Victor B. Ortiz/Architecture)

Odgovor na izazove modernog doba

U današnjem svetu, gde su klimatske promene i brza urbanizacija glavne pretnje, Urupê kula predstavlja sveži odgovor na ove izazove. Victor B. Ortiz i njegov tim prepoznali su ulogu koju arhitektura može igrati u ublažavanju negativnih uticaja na životnu sredinu. Kroz različite strategije, poput realokacije vegetacije, stvaranja mikroklime i upotrebe obnovljivih materijala, ova kula ne samo da svodi na minimum svoj ekološki otisak, već postavlja nove standarde za buduće građevinske projekte.

Dizajn inspirisan prirodom

Dizajn inspirisan prirodom (Foto: Victor B. Ortiz/Architecture)

Urupê kula je vizija budućnosti u kojoj se urbanizacija i očuvanje prirode ne isključuju, već se međusobno dopunjuju. Kroz kombinaciju inovativnog dizajna, održivih strategija i inspiracije iz prirode, Victor Ortiz i njegov tim postavili su novi standard za arhitekturu 21. veka.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;